Poezii cu patos semnate de Oana Boc în deschiderea unui concert rock FOTO/VIDEO

Poezii cu patos semnate de Oana Boc în deschiderea unui concert rock FOTO/VIDEO
Ca om politic, Emil Boc și-a cam pierdut din simpatizanți în momentul în care a fost numit prim-ministru al României.

Revenit la Cluj-Napoca, în scaunul de primar, Boc a încercat să ajungă la inimile oamenilor prin apariții publice colorate: s-a dat cu skate-ul, a condus tramvaiul, a învârtit în mămăligă și a plantat copaci.

În această seară, soția sa, Oana Boc, i-a călcat pe urme și a citit poezii de dragoste într-un local. Ba mai mult, recitalul a fost urmat de un concert rock. Dacă până săptămâna trecută, Oana Boc a fost prezentă duminică de duminică, în Piața Unirii, la protestele împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, în această seară ea a răspuns afirmativ invitației jurnalistului Ion Novăcescu și a participat la un experiment cultural inedit, în localul fostei Fabrici de Bere Ursus.

Astfel, zeci de clujeni au avut ocazia să facă cunoștință cu Oana Boc - artista sau poeta. Cu o voce suavă și o apariție fără de cusur, ea a recitat poezii de dragoste încă nepublicate (n. red. scrise de ea), dar şi din volumul "Scara", apărut anul acesta la Editura Eikon. Poeziile intitulate sugestiv "Tren", "Machiaj de seară", Tăcerea mea" sau "Dorința Evei" vorbesc despre sentimentul adorației. Edilul nu a fost prezent la eveniment, fiind plecat la Berlin pentru a promova imaginea Clujului, acum că orașul de pe Someș va fi Capitală a Tineretului în 2015, dar Oana Boc a mărturisit că îi citește acestuia scrierile de dragoste în fiecare seară.

Recitalul doamnei Boc a fost urmat de un concurs: doritorii au putut urca pe scenă pentru a spune la rândul lor o poezie. Patru au fost cei curajosi: un doctorand la Isotorie-Filosofie, un matematician, o adolescentă stângace și Ioan Mircea Corpodean - un bunic ce a vorbit în versuri despre iubire și vin, strângând ropote de apluze din partea publicului. Ei au primit în dar câte un volum de poezie oferit de soţia primarului.

Seara a continuat cu un concert susţinut de veteranul rock-ului clujean, Costi Cămărăşan, alături de prietenii săi Dudu Isabel - rockerul care a făcut senzaţie la Vocea României, Alex Malschi (clape), Kovacs Laszlo (chitară), Vlad Spătar (bass), Doru Nedelcu (chitară), Călin Cămărășan (tobe) şi Julia Kocsis (tobe). Evenimentul din această seară: "Rock și Poezie ... la Berărie" s-a desfășurat sub deviza "Sunt din Cluj şi-mi place!" și face parte din proiect cultural-comunitar al Fundației Armonia.

Oana Boc este lector universitar doctor la Departamentul de Limba Română şi Lingvistică Generală din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Primul său volum de poezii, intitulat "Scara", a fost lansat în luna iunie la Centrul de Cultură Urbană "Casino" din Cluj-Napoca, în prezenţa soţului ei, Emil Boc, a preşedintelui Uniunii Scriitorilor Cluj, Irina Petraş, dar şi a actorului Florin Piersic, care a şi recitat câteva poezii "sensibile", spunând că a fost "impresionat" de carte. Volumul "Scara" cuprinde 40 de poezii, unele dedicate fiicelor sale. Cuvântul înainte a fost scris de D. R. Popescu, care a arătat că "iubirea din poemele Oanei Boc ne duce cu gândul la istoria îndrăgostiţilor şi ne îndeamnă să credem că şi pe scara care nu duce nicăieri Dumnezeu n-a murit".

Poezia care dă titlul cărţii este una de dragoste: "Eram pe scara aceea spre cer/ Amândoi hipnotizaţi de Lună şi de dor/ «Mi-e din ce în ce mai greu, iubito»,/ Îmi spuneai cu ochii arzând de teamă/ Că pasul următor va fi în gol/ Că scara se va sfârşi brusc şi curând/ Iar paşii ne vor rămâne suspendaţi/ Prinşi în capcana căderii spre lume/ Fugeam amândoi, evadaţi din propriile noastre vieţi/ hipnotizaţi de Lună şi de dor/ Prea nebuni ca să fim oameni/ Prea nebuni când deveneam zei".

 

Comenteaza