Poliţia a ieşit la vânătoare pe autostradă

Poliţia a ieşit la vânătoare pe autostradă
Peste 50 de şoferi care au traversat Autostrada Transilvania în acest sfârşit de săptămână au fost amendaţi pentru viteză.

Poliţiştii rutieri şi cei din cadrul Departamentului de Ordine Publică au controlat timp de două zile principalele rute circulabile din judeţ. Una dintre principalele artere unde şoferii încalcă legile de circulaţie este Autostrada Transilvania.

Din totalul de peste 600 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii rutieri clujeni între 15 şi 17 aprilie 2011, 93 au fost aplicate pe magistrala A3, Gilău - Câmpia Turzii. Majoritatea amenzilor de autostradă s-au dat pentru depăşirea vitezei regulamentare, 55 de şoferi depăşind cu peste 50 km/h limita. Mai mult, şase conducători auto au fost depistaţi băuţi la volan şi s-au ales cu dosare penale pentru această infracţiune. De asemenea, un şofer surprins rulând cu peste 180 km/h a rămas fără carnet.

"Acţiunile din acest sfârşit de săptămână s-au finalizat cu aplicarea a 631 de sancţiuni contravenţionale. În principal, au fost sancţionaţi conducătorii autovehiculelor care nu au respectat regimul legal de viteză stabilit pe anumite tronsoane de drum, cei care au fost surprinşi de poliţişti conducând sub influenţa alcoolului sau care au săvârşit abateri privind acordarea de prioritate sau depăşirile altor vehicule", se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj. Valoarea sancţiunilor aplicate în doar două zile este de 66.000 lei. În total, 43 de conducători auto le-a fost suspendat dreptul de a conduce pe drumurile publice din cauza abaterilor săvârşite, iar în 16 cazuri au fost retrase certificatele de înmatriculare.

Gestionarea Autostrăzii Transilvania se dovedeşte a fi cea mai solicitantă misiune pentru Poliţia Rutieră, care are adesea de-a face cu şoferi care uită să-şi mai ridice piciorul de pe pedala de acceleraţie. Potrivit bilanţului primelor trei luni ale anului, făcut public în urmă cu o săptămână, circa 113 şoferi au rămas fără carnete, iar numărul amenzilor radar aplicate a crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Statisticile mai indică faptul că viteza excesivă e principala faptă sancţionată de autorităţile competente, în perioada ianuarie - martie. 25 de şoferi care conduceau cu mai mult de 50 km peste viteza legală s-au ales cu permisele suspendate, iar alţii 13 s-au autotamponat de parapet din pricina neadaptării vitezei.

Accidentele rutiere, în topul mortalităţii

Potrivit unui studiu făcut public în luna martie de Colegiul Medicilor din România, accidentele rutiere provocate în special de viteza exagerată figurează în Top 5 al cauzelor mortalităţii românilor, alături de bolile aparatului circulator, tumori, afectiuni ale aparatului digestiv şi bolile aparatului respirator.

 

Comenteaza