Poliția, în control la Tarnița: 6 ambarcaţiuni verificate, 17 persoane legitimate

Poliția, în control la Tarnița: 6 ambarcaţiuni verificate, 17 persoane legitimate
Recent, la Tarnița a avut loc o petrecere privată pe un ponton pe lac, iar participanții au putut să se plimbe cu bărcile sau jet-ski-urile | Foto: facebook.com/ouichouette

După două săptămâni de scandal în mediul online împotriva bărcilor cu motor, a skijet-urilor și a pontoanelor de pe lacul Tarnița, principala sursă de alimentare cu apă a clujenilor, polițiștii au mers în control la final de săptămână.

În perioada 14 – 15 septembrie, poliţiştii Serviciului de Ordine Publică Cluj, Secţiei 6 Rurală Floreşti şi Secţiei Transporturi Cluj-Napoca, împreună cu inspectori din Administrația Bazinală de Apă Someș - Tisa, comisari din Garda Națională de Mediu Cluj, ingineri din Hidroelectrica Cluj şi lucrători din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj au acţionat pe lacul Tarniţa în vederea prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite în domeniul transportului naval, silvic, pescuit şi acvacultură şi protecţia mediului.

Au fost verificate 6 ambarcaţiuni şi au fost legitimate 17 persoane. De asemenea, au fost întocmite nouă note de constatare în conformitate cu prevederile legii apelor, respectiv pentru executarea sau punerea în funcţiune de lucrări construite pe ape sau care au legătură cu apele, precum şi modificarea sau extinderea acestora, fără aviz/ autorizaţie sau fără respectarea avizului ori a autorizaţiei de gospodărire a apelor.

Asociația Societate Organizată Sustenabil a lansat o petiție online pentru interzicerea ambarcaţiunilor motorizate, de la pontoane, la skijeturi, la bărci și până la hidroavioane, pe lacul Tarniţa.

Problema a fost semnalată acum două săptămâni de către deputatul independent clujean Adrian Dohotaru, care a atras atenţia asupra faptului că lacul „e plin de pontoane cu motor, skijeturi şi bărci, mai nou şi hidroavioane, care poluează apa de unde bem”. Remarca a stârnit un scandal în rețeaua de socializare Facebook, după ce a susţinut că va propune o lege de interzicere a ambarcaţiunilor motorizate.

Săptămâna trecută, PSD Cluj a adresat mai multe întrebări miniștrilor Transporturilor, Mediului și Apelor și Pădurilor în legătură cu poluarea lacului Tarnița, sursa de alimentare cu apă a clujenilor. Atașat comunicatului de presă remis presei sunt o serie de serie de fotografii care ar surprinde momentul în care o fosă septică ar fi deversată în lacul Tarnița. Și deputatul Adrian Dohotaru a cerut grup de lucru la Prefectura Cluj pentru rezolvarea situației. Mai multe, AICI! 

Comenteaza