Politician clujean, anchetat pentru furt de cablu

Politician clujean, anchetat pentru furt de cablu
Fruntaşul PSD din comuna Beliş, Dan Marc, s-a ales cu dosar penal pentru furt calificat, după ce a fost prins în flagrant pe când fura cabluri telefonice.

Unul dintre şefii filialelor comunale ale PSD Cluj face parte dintr-un lot de trei persoane suspecte că ar fi sustras câteva sute de metri de cablu aparţinând Romtelecom, din zona comunei Călăţele. Oficialii partidului spun că omul lor a fost la locul nepotrivit.

Potrivit informaţiilor oferite la solicitarea ZIUA de CLUJ de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, trei persoane au fost depistate în flagrant în localitatea Călata din comuna Călăţele în 7 iulie în timp ce aveau asupra lor circa 420 de metri de cablu telefonic. Poliţiştii au început cercetările asupra celor trei suspecţi, cu vârste cuprinse între 37 şi 46 de ani, întocmind actele premergătoare pentru dosar penal sub acuzaţia de furt calificat. De asemenea, în perioada cercetărilor, cei trei au primit din partea instanţei interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Din acest lot făcea parte şi Dan Marc, şeful filialei PSD din comuna Beliş şi candidatul social democraţilor la ultimele alegeri locale pentru fotoliul de primar.

Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj, a declarat că Marc a fost omul nepotrivit la locul nepotrivit. "Colegul nostru susţine că e nevinovat. El a fost sunat de doi consăteni şi rugat să vină să-i ducă cu maşina, că erau în pană. N-a ştiut ce făceau ei. Dacă s-a întâmplat aşa cum spune el, nu-l putem sancţiona, pentru că probabil şi eu aş fi acţionat la fel dacă m-ar fi sunat nişte cunoscuţi. Dar, dacă se dovedeşte, dimpotrivă, că e vinovat, va fi exclus cu siguranţă", a punctat Lăpuşan. Cablul telefonic este valoros pe piaţa de fier vechi întrucât conţine metal nobil.

Infracţiunea de care este acuzat Marc s-a petrecut în perimetrul comunei Călăţele, unde primarul şi colegul său de partid, Petre Toadere, este judecat în stare de libertate pentru luare de mită după ce a stat în arest preventiv mai bine de un an. El a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie după ce a fost prins, tot în flagrant, în timp ce primea mită 5.000 de euro pentru a ajuta mai mulţi oameni de afaceri să obţină avize de scoatere din circuitul silvic a unor terenuri cu vegetaţie forestieră. Petru Toadere a fost condamnat de tribunal la 3 ani de închisoare, sentinţa fiind atacată la Curtea de Apel, unde se judecă acum procesul. La începutul anului Toadere a fost pus în libertate, magistraţii instituind măsura restrictivă împotriva sa cu interdicţia de a părăsi ţara. Ulterior, Consiliul Local Călăţele a fost de acord în unanimitate cu revenirea în fotoliul de primar a lui Toadere până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile.

Capacele de canale dispar constant

Infacţiunile privind patrimoniul companiilor naţionale furnizoare de servicii este la ordinea zilei, nu doar în comune îndepărtate, ci şi în reşedinţa de judeţ. Trei tineri, de 17 şi 18 ani, au fost prinşi în flagrant duminică, în timp ce tăiau şi demontau 27 de metri de cablu telefonic de pe strada Romul Ladea, situată în raza de acţiune a Secţiei 3 de Poliţie, Gheorgheni. Cei trei sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. O altă "victimă" constantă a furturilor este Compania de Apă "Someş" care trebuie să înlocuiască foarte des capacele de canale, care se fură, tot pentru a fi valorificate ca fier vechi. Cele mai afectate zone au fost, în ultimele luni, cartierele Dâmbu Rotund, Gheorgheni şi Mărăşti.

 

 

Comenteaza