Poliţiştii avertizează: viteză redusă, lumini aprinse pe toate drumurile. Vezi toate recomandările pe timp de ceaţă

Poliţiştii avertizează: viteză redusă, lumini aprinse pe toate drumurile. Vezi toate recomandările pe timp de ceaţă
Fenomen care îşi face apariţia tot mai des în această perioadă a anului, iar poliţiştii rutieri recomandă o conduită preventivă tuturor participanţilor la trafic.
Adaptarea vitezei la 30 de kilometri pe oră în localităţi, respectiv 50 km/h în afara localităţii când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri, menţinerea luminilor de întâlnire aprinse pe toate categoriile de drumuri şi asigurare temeinică înainte de orice manevră sunt câteva dintre recomandările poliţiştilor rutieri pentru şoferi în condiţii de ceaţă.

“Acest fenomen impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevra în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător. Pe timp de ceaţă, mai ales pe drumurile din zone deluroase sau montane, diferenţele de temperatură cauzate de parcurgerea traseului la altitudini mai mari sau mai mici, provoacă aburirea oglinzilor laterale. De aceea, la achiziţionarea unui autoturism, se recomandă să se opteze şi pentru sistemul de încălzire a oglinzilor”, precizează reprezentanţii Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, într-un comunicat transmis presei.

Poliţiştii subliniază că depăşirea este "cea mai periculoasă manevră", pe timp de ceaţă.

În caz de defecşiune a maşinii, recomndarea poliţiştirlor vizează amplasarea tringhiurilor de presemnalizare la o distanţă mult mai mare.

Şoferilor autovehiculelor cu o greutate mai mare de 3,5 le este reamintit faptul că au obligativitatea să poarte “echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant” atunci când fac o manevră la autovehicolul care se află pe partea carosabilă a durmului public.

Poliţiştii îndeamnă şi ceilalţi conducători auto să poarte un echipament similar.

“Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii, trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă, sunt mai puţin vizibili în trafic. De aceea, trebuie să evite deplasările pe partea carosabilă, iar atunci când sunt nevoiţi să o facă, să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii reflectorizante, să se angajeze în traversarea străzii doar prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător şi numai după o temeinică asigurare”, adaugă reprezentanţii Biroului de Presă al IPJ Cluj.

Poliţiştii rutieri clujeni fac recomnadările amintite mai sus şi altele, în cadrul camapniaie "Alege viaţa", pentrucreşterea siguranţei pentru toţi participanţii la trafic.




 
Comenteaza