Poliţiştii clujeni îşi aşteaptă sentinţele: cine pleacă acasă?

Poliţiştii clujeni îşi aşteaptă sentinţele: cine pleacă acasă?
Guvernul a avizat începerea procedurilor de disponibilizare a angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi amânarea procedurilor de încadrare a tinerilor absolvenţi ai şcolilor de poliţie. În teritoriu se aşteaptă cu inima grea ordonanţa de urgenţă despre prevederile căreia nu se cunosc detalii.

În urma şedinţei de guvern de ieri, circa 8.000 de angajaţi vor fi excluşi din structurile MAI de la 1 iulie şi urmează să primească plăţi compensatorii calculate în raport cu vechimea, salariul funcţiei de bază avut în luna schimbării poziţiei de activitate şi alte criterii. Miniştrii Traian Igaş şi Teodor Baconschi vor discuta şi o posibilă redistribuire la consulate a unor angajaţi disponibilizaţi din MAI. "Trebuie să primim şi noi datele, deocamdată tot nu ştim nimic cert. Vom analiza câţi vor să plece în pensie", a precizat şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj (IPJ), chestorul Ioan Păcurar.

Nici Dorel Frenţ, liderul local al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), nu cunoaşte condiţiile disponibilizărilor şi le aşteaptă în cadrul zilei de azi. În ceea ce priveşte Şcoala de Agenţi de Poliţie Septimiu Mureşan, la 1 iulie, circa 300 de elevi şcolarizaţi în ultimii doi ani ar trebui să absolvească şi să fie ridicaţi în gradele de agent pentru a fi încadraţi în MAI. Blocarea până la 1 ianuarie 2012 nu se cunoaşte decât la nivelul de zvon. "Marţi, elevii noştri încep examenele finale. Oficial, nu ne-a parvenit nicio informaţie privind amânarea încadrării", a spus Alice Popa, purtătorul de cuvânt al şcolii. Potrivit proiectului avizat de guvern, absolvenţii ar urma să fie repartizaţi la unităţile din structura MAI în perioada 28-30 decembrie 2011 şi numiţi în funcţie abia începând cu data de 1 ianuarie 2012, astfel încât să se prezinte la noile posturi din 3 ianuarie 2012.

Ministrul de Externe a declarat marţi că angajaţii disponibilizaţi din MAI şi care au experienţă în relaţii cu publicul ar putea lucra în reţeaua consulară a MAE. "I-am comunicat ministrului de Interne, printr-o scrisoare oficială, această disponibilitate. Nu am stabilit încă proporţiile unui astfel de transfer şi reconversie profesională, dar cred că este o idee bună, pentru că, în definitiv, foarte mulţi dintre cei care vor fi disponibilizaţi la MAI au o bogată experienţă de lucru cu publicul şi, în urma unei pregătiri specifice consulare, ar putea să fie, eventual, redistribuiţi în reţeaua noastră consulară", a spus Baconschi. Procedurile de disponibilizare îi vizează inclusiv pe funcţionarii publici din MAI, preoţii militari, soldaţii şi gradaţii voluntari, de care ministerul poate dispune, desfiinţând şi dislocând unităţi în limita posturilor aprobate şi a bugetului alocat.

 

Comenteaza