Poliţiştii îi învaţă pe clujeni să voteze corect: 14.000 de pliante distribuite, 1.700 de afişe lipite într-o lună la Cluj

Poliţiştii îi învaţă pe clujeni să voteze corect: 14.000 de pliante distribuite, 1.700 de afişe lipite într-o lună la Cluj
Poliţiştii din Cluj intră şi ei în campanie electorală: din 9 noiembrie şi până în data alegerilor parlamentare, 9 decembrie, îi informează pe români cum trebuie să voteze şi îi avertizează că riscă închisoarea dacă nu votează legal.

Campania poliţiştilor, ce include şi un site, voteazălega.ro, se adresează tuturor cetăţenilor români cu drept de vot şi, în special, tinerilor care împlinesc 18 ani şi care votează pentru prima dată.

În judeţul Cluj, pentru promovarea mesajului campaniei, poliţiştii, jandarmii, pompierii şi reprezentanţii Instituţiei Prefectului vor distribui, în perioada următoare, 14.000 de pliante şi 1.700 de afişe cu mesajul campaniei. De asemenea, sporturile audio şi video vor fi promovate în spaţiul public cu sprijinul posturilor de radio şi televiziune locale. Poliţiştii lipesc şi afişe, în locuri accesibile şi vizibile, şi vor distribui pliante în mediul rural şi în zonele cu trafic rutier ridicat, dar şi în secţiile de votare în ziua votului.

Constituie INFRACŢIUNI

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativă se pedepseşte.Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.

Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.

Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseşte.

Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseşte.

Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Tentativa se pedepseşte.

Comenteaza