"Poliţiştii trimişi în sate se spală la lighean şi merg cu căruţa"

Subfinanţarea i-a scos pe poliţişti în stradă. Cea mai jalnică situaţie este la sate, unde poliţiştii se spală la lighean şi de multe ori merg cu căruţa dintr-o localitate în alta.

Protestele au fost iniţiate de către Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), la care s-au alăturat şi alte organizaţii sindicale. Chiar în ziua în care s-a dat startul pichetării sediului Ministerului de Interne, 3 septembrie, sindicaliştii au fost chemaţi la dialog de ministrul Radu Stroe.

Discuţiile s-au axat pe modificarea Statutului poliţistului (neschimbat din 2002), pe decontarea cheltuielilor de transport la şi de la locul de muncă şi pe sportul de 100% pentru munca efectuată în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale. Aşa cum arată şi liderii sindicatului Pro Lex, "niciuna din problemele ridicate nu a primit un răspuns concret din partea conducerii ministerului, toate urmând a fi analizate ulterior". Mult-aşteptatul statut înnoit al poliţistului le-a fost propus sindicaliştilor la întâlnire de ministrul Stroe, urmând ca până în 9 septembrie să trimită obiecţii şi observaţii. Conform discuţiilor din primăvară, proiectul noului statut trebuia să fie prezentat la începutul lunii august.

Cu ton ironic, reprezentanţii SNAP au transmis şefilor din minister că îşi exprimă optimismul "că prin „finalizarea" unui proiect de act normativ de anvergură, cum este statutul poliţistului, rămâne doar o formalitate pentru ministrul Radu Stroe să modifice cele două ordine, în sensul decontării cheltuielilor de transport la echivalentul a 7,5 litri carburant/100 km parcurşi, dar şi cu privire la o prevedere distinctă prin care poliţiştii să fie exoneraţi de răspunderea disciplinară pentru fapte care nu au legătură cu serviciul".

"Mişcarea strategică" a Ministerului de Interne, de a prezenta varianta noului statut, nu i-a liniştit, spun sindicaliştii din SNAP. "Şi astăzi a fost miting. Protestele continuă. Ne-am săturat de toate neajunsurile, nu s-a făcut nimic de ani de zile pentru poliţişti. Luptăm ca să se schimbe ceva, vrem un nou statut şi modificarea mai multor prevederi din ordinele care ne privesc. Parcurile auto sunt jalnice, noi spălăm şi întreţinem maşinile, sunt bani puţini pentru reparaţii. La fel, avem nevoie de calculatoare, de tonere, poliţiştii scot bani din propriul buzunar pentru a putea munci. Cea mai grea situaţie e la sate. Sunt posturi de poliţie în judeţul Cluj unde nu sunt maşini de serviciu, agenţii circulă cu autoturismele lor sau roagă un bădiuc să-i ducă în căruţă! Sunt poliţişti care se spală în lighean, tineri absolvenţi ai Şcolii de Poliţie trimişi la sate, cazaţi în locuri fără canalizare. Avem toate motivele să protestăm şi dacă nu ne sunt ascultate revendicările vom trece la forme mai radicale, la greva foamei", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Constantin Mandache, liderul SNAP Cluj.

 

Etichete
Comenteaza