Poliţistul clujean cu afaceri în transporturi. A MINŢIT în declaraţia de interese

Poliţistul clujean cu afaceri în transporturi. A MINŢIT în declaraţia de interese
Un poliţist clujean de la Rutieră are o firmă de transporturi de mărfuri. La o adică, îşi poate amenda propriii şoferi. Societatea este înregistrată pe numele soţiei sale.

Un ofiţer de la Biroul Rutier al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj are afaceri în domeniul transporturilor pe şosele. Nu direct; cea care este trecută în acte ca patron şi administrator al societăţii este soţia sa. Vorbim de Sergiu Dan Iurian şi de consoarta sa, Amalia Mihaela, cunoscută iubitorilor muzicii populare ca Amalia Chiper. Firma se numeşte Auto Ardealul SRL-D, a fost înfiinţată în 2013, are ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri, iar sediul se află în comuna Viişoara.

Articol de lege interpretat în favoarea poliţistului

Articolul 42 din Legea nr. 360 din 6 iunie 2002 privind Statutul poliţistului prevede că este interzis ca un poliţist să aibă, direct sau prin intermediari, într-o unitate supusă controlului unităţii de poliţie din care face parte, interese de natură să compromită imparţialitatea şi independenţa acestuia. Se pare că şefii de la IPJ Cluj nu au considerat că acest articol îl priveşte în vreun fel pe Iurian, deşi ofiţerul se poate vedea în ipostaza de a amenda chiar camioanele firmei sale. Ar fi el imparţial în acest caz?

Contactată de ZIUA de CLUJ, purtătoarea de cuvânt a inspectoratului, Simona Vîrci, a subliniat că nu există nicio stare de incompatibilitate. „Un poliţist nu poate fi acţionar la o firmă, dar soţia sa, da", a fost, pe scurt, declaraţia agentului de poliţie.

Potrivit informaţiilor noastre, chiar luna trecută un camion a fost controlat de inspectorii Inspectoratului de Stat în Controlul Rutier. Aşa se face că Sergiu şi Amalia Iurian au mers împreună la sediul ISCTR, să le înmoaie inimile inspectorilor.

"Nu ştiu dacă e cazul să vă spun cu ce se ocupă soţia mea"

„Da, soţia mea are o firmă de transport. Ea lucrează numai afară. Maşinile circulă în Spania, ca să nu existe alte discuţii", a spus Sergiu Iurian. Întrebat dacă este adevărat că un camion al firmei Auto Ardealul SRL-D a fost verificat în trafic luna trecută, ofiţerul de la Poliţia Rutieră a schimbat tonul: „Nu mi se pare normal să vă dau eu toate informaţiile despre viaţa mea privată. Aveţi dreptul să vă informaţi despre tot ce doriţi, dar nu facem până la urmă o anchetă, nu ştiu dacă e cazul să vă spun cu ce se ocupă soţia mea. Eu lucrez la Poliţia Rutieră. Dacă aveţi doleanţe faţă de meseria pe care o fac eu, vizivi de mine, mă întrebaţi. Dacă aveţi probleme cu soţia mea, o întrebaţi pe ea".

Dacă tot am vorbit despre ISCTR, trebuie să vă spunem că un inspector de acolo semnează, la angajare, un document prin care se garantează pe proprie răspundere că nu are interese în transporturi până la rude de gradul al patrulea! Poliţiştii rutieri sunt însă privilegiaţi, se pare. Nu semnează un astfel de document.

Ne păcăleşte cu declaraţia de interese. Nu ştii? Pe bune?

Aici apare un lucru interesant. Sergiu Iurian ne păcăleşte pe toţi în declaraţia sa de interese de anul trecut (facsimil în galeria foto). El susţine acolo că nu are interese la nicio firmă, iar în ceea ce priveşte activitatea soţiei scrie NU ŞTIU. Chiar în declaraţia pentru ZIUA de CLUJ, Iurian a recunoscut că ştie foarte bine ce face soţia sa. În plus, ca să fie limpede, cei doi soţi nu sunt în divorţ, aşa încât să nu ştie unul ce face altul. De fapt, abia "s-au luat", de vreo patru ani.

„Un poliţist nu poate avea o firmă de transport, este incompatibil. Numai dacă o face prin interpuşi, prin soţie sau copii, de exemplu. Altfel e ilegal. Partea asta de legislaţie în Franţa este foarte bine reglementată. Acolo, soţiile poliţiştilor nu au voie să aibă calitate de gestionar. Pentru asta, poliţiştii primesc o compensaţie financiară. Să nu apară conflict de interese al poliţistului cu familia sa", a spus un specialist contactat de ZIUA de CLUJ.

 

Comenteaza