Pompierii cer supravegherea copiilor tentaţi să se scalde în râuri, după ce doi copii au murit înecaţi. Vezi recomandările ISU

Pompierii cer supravegherea copiilor tentaţi să se scalde în râuri, după ce doi copii au murit înecaţi. Vezi recomandările ISU
După ce doi copii au murit înecaţi în Someş şi respectiv Arieş în urmă cu câteva zile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă atrage atenţia asupra riscurilor pe care le comportă scăldatul în locuri neamenajate.

 

"Pentru a fi evitate situațiile în care se pot pierde vieți, datorită unor elemente neprevăzute sau a unor întâmplări nefericite, este recomandat ca scalda să se facă în locuri special amenajate, cum sunt bazinele de înot, parcurile acvatice, băile de agrement sau terapeutice şi altele, ce sunt prevăzute cu personal calificat, în măsură să supravegheze integritatea persoanelor din incinta obiectivelor", arată ISU într-o informare, astăzi.

Pompierii le recomandă adulţilor să-i supravegheze pe copiii şi adolescenţii ce pot să fie tentați să se scalde în râurile sau lacurile din apropierea casei. "Pentru vârsta lor este mai ușor de neglijat pericolul care îl pot reprezenta aceste locuri, drept pentru care este necesar a fi îndrumați corect, de către părinți, despre modul în care se pot proteja", arată ISU Cluj.
În cazul înecului șansele de recuperare a unei persoane sunt foarte reduse, "deseori aprope de minim". "Acest fapt este datorat în special intervalului de timp foarte scurt în care manevrele de primul ajutor pot să își facă efectul. Acest timp este irecuperabil dacă un eveniment tragic are loc în zone mai retrase sau chiar dificile din punct de vedere al accesului", spun pompierii.


În cazurile înregistrate la acest sfârșit de săptămână a fost necesară intervenția echipelor de scafandri ale ISU pentru a se putea recupera corpurile celor doi copii. Ei au fost găsiți la distanțe de 200 de metri, respectiv 50 de metri în aval față de locurile unde s-a indicat că s-au făcut nevăzuți.

Comenteaza