Pompierii şcolesc viitori luptători cu flăcările

Pompierii şcolesc viitori luptători cu flăcările
28 de elevi români din Turda şi Dej şi 13 adolescenţi din Germania vor participa în perioada 22-29 august la o tabără tematică organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi o instituţie omoloagă din Germania.

Colegiul Naţional "Mihai Viteazu" din Turda şi Liceul Teoretic "Alexandru Papiu Ilarian" din Dej sunt parte într-un proiect de schimb de experienţă care speră să-i ajute pe elevi să-şi dezvolte spiritul de voluntariat şi întrajutorare, dar şi să se orienteze către o posibilă meserie, aceea de pompier. Până la sfârşitul lunii august copiii vor învăţa la Muntele Băişorii diverse proceduri de resuscitare în caz de incendiu, accident şi vor fi instruiţi de pompieri cu experienţă în ceea ce priveşte echipamentele de stingere a focului sau descarcerare. Consiliul judeţean a plătit mare parte din costul acestei tabere, 20.000 de lei, iar copiii români care participă au mai fost într-o tabără similară în Germania.

"Spiritul de ajutor se inoculează puternic pentru tot restul vieţii. Sperăm ca elevii să înveţe să se ajute între ei, să coordoneze diverse acţiuni de salvare, chiar şi în caz de cutremure, tzunami, depăşind barierele de limbaj", a explicat Christian Handvest, coordonatorul părţii germane din proiect, membru al Agenţiei Federale pentru Intervenţii la Dezastre din Germania, o reţea de pompieri voluntari din ţara sa, care numără peste 80.000 de persoane şi 17.000 de tineri. Generalul Vasile Şomlea, şeful ISU, a spus că elevii care au intrat în program vor fi trecuţi într-o bază de date, urmând ca în caz de nevoie să fie folosiţi în intervenţii.

 

 

Comenteaza