Porc tăiat tradiţional chiar de Ignat, mâine la târgul Produs de Cluj

Porc tăiat tradiţional chiar de Ignat, mâine la târgul Produs de Cluj
Porc tăiat tradiţional, mâine la târgul Produs de Cluj, în parcarea hipermarket-ului Cora, chiar în ziua de Ignat.

 

Clujenii vor putea să asiste mâine, de la ora 12, la obiceiul tradiţional românesc al tăierii porcului. Cu acest prilej, cei interesaţi vor putea participa la pregătirea şi, totodată, la degustarea de cârnaţi, cartaboşi şi alte produse culinare tradiţionale specifice sărbătorilor de iarnă.

Ziua de 20 decembrie, închinată Sfântului Ignatie al Antiohiei, este cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor. Potrivit tradiţiei populare se crede că, în noaptea premergătoare Ignatului, porcii visează că vor fi tăiaţi. Din această zi încolo, porcii nu se mai îngraşă, nu mai pun carne pe ei şi nu mai mănâncă pentru că şi-au visat tăierea. Credinţa că porcul îşi visează moartea, prinderea şi înjunghierea animalului, efectuarea diferitelor semne rituale pe corpul neînsufleţit, jumulirea părului pentru confecţionarea bidinelelor, pârlirea sau jupuirea pielii pentru opinci, tăierea corpului în bucăţi şi altele ofereau suficiente momente pentru săvârşirea practicilor rituale menite să preîntâmpine stingerea "seminţei" porcilor, să asigure sănătatea gazdei în noul an, să alunge spiritele rele, să prezică vremea pe o perioada mai îndelungată de timp şi să fertilizeze ogoarele pentru a obţine roade bogate.

Comenteaza