Postul Crăciunului începe miercuri

Postul Crăciunului începe miercuri
Credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici intră începând de miercuri în Postul Crăciunului.

Credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici încep miercuri Postul Crăciunului, unul din cele patru Posturi mari de peste an. Perioada postului, în care credincioşii îşi intensifică preocupările spirituale şi grija pentru ceilalţi precede praznicul Naşterii Domnului, sărbătorit pe 25 decembrie.

Preoţii din cadrul Arhiepiscopiei ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului urmează să susţină pe parcursul Postului seri catehetice menite să îi iniţieze pe credincioşi în citirea Sfintei Scripturi. "Serile de cateheză vor avea loc în primele cinci duminici din Post, seara, la Vecernie. Nu este vorba doar de o recomandare ci de cateheze pe care preoţii le vor face. Vor fi cateheze de iniţiere a credincioşilor în lectura Sfintei Scripturi, în care se va vorbi despre ediţiile Bibliei, alcătuirea textului scripturistic, noţiuni de exegeză minimă a textului", a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, preotul Bogdan Ivanov. Conform acestuia, preoţii îşi vor putea construi discursul pe marginea unui "suport" de cateheză pe care îl vor primi din partea Arhiepiscopiei.

Pe de altă parte, tot în Postul Crăciunului, în cele două judeţe ale Arhiepiscopiei clujene, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, se va desfăşura cea de-a doua ediţie a Festivalului de colinde şi tradiţii de Crăciun "Episcop Nicolae Ivan". La competiţie participă elevi din ciclul primar, gimnazial şi liceal din cele două judeţe. Finala competiţiei va avea loc pe 14 decembrie în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

În cadrul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla preoţii sunt invitaţi ca pe parcursul Postului să susţină cateheze pe tema credinţei, a conţinutului credinţei, a învăţăturii de credinţă, în contextul în care în Biserica Romano-Catolică se celebrează în acest an "anul credinţei". "Anul acesta este dedicat în Eparhia noastră familiei, dar şi credinţei. Pentru această perioadă, a postului, când oamenii sunt în general mai receptivi, preoţii urmează să îşi realizeze catehezele pe tema credinţei", a explicat purtătorul de cuvânt al Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, preotul Daniel Avram. De asemenea, în perioada ce precede sărbătoarea Naşterii Domnului, episcopul Florentin Crihălmeanu va organiza trei seri de reculegere, cum se întâmplă în fiecare an, la catedrala greco-catolică "Schimbarea la faţă".

Dezlegări la peşte

În accepţiunea ortodoxă, postul presupune abţinerea în primul rând de la carne, inclusiv peşte, lactate şi ouă. Unele persoane se abţin, în conformitate cu rânduieli sau tipicuri existente şi de la untdelemn şi vin, cu excepţia dezlegărilor. Postul Crăciunului cuprinde dezlegări la peşte sâmbăta şi duminica - începând cu a doua sâmbătă din post până la penultima duminică din acest interval - plus în sărbătorile din acest interval, precum Intrarea Maicii Domnului în Biserică (21 noiembrie), Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie) şi Sfântul Nicolae (6 decembrie) şi în zilele de sărbătorire a altor sfinţi mari. O zi mai specială de post este ajunul Crăciunului, cu post mai aspru. Specifice Postului Crăciunului sunt colindele, ce se intensifică după sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, respectiv după cea dedicată Sfântului Nicolae. 7

Amintire a postului lui Moise şi al patriarhilor

Postul Naşterii Domnului închipuie postul de 40 de zile ţinut de proorocul Moise înainte de a primi cuvintele lui Dumnezeu scrise pe Tablele Legii, pe muntele Sinai. Postul Crăciunului aduce aminte şi de postul patriarhilor şi al drepţilor din Vechiul Testament, ce au petrecut timp lung în post şi răugăciune, cu nădejdea şi în aşteptarea lui Mesia. În calendarul ortodox Sărbătoarea Naşterii Domnului este sărbătorită anual pe 25 decembrie şi este urmată de alte două zile de sărbătoare, 26 decembrie - Soborul Maicii Domnului, 27 decembrie -Sfântul arhidiacon şi întâi mucenic Ştefan. În acest an, sărbătoarea Naşterii Domnului este prăznuită marţi.

 

Comenteaza