Posturi de coordonator de transplant, în 20 de spitale din ţară. De ce e nevoie de ele VIDEO

Posturi de coordonator de transplant, în 20 de spitale din ţară. De ce e nevoie de ele VIDEO
Mii de persoane mor în fiecare an în aşteptarea unui transplant de rinichi, de ficat sau de inimă, asta deşi avem specialişti bine pregătiţi în domeniu. Lipsesc în schimb donatorii. Potrivit unei statistici a Agenţiei Naţionale de Transplant, România are de aproape 5 ori mai puţini donatori decât ţări ca Spania sau Italia. Pentru a intensifica activitatea de transplant, Ministerul sănătăţii intenţionează să înfiinţeze postul de coordonator de transplant în 20 de spitale din ţară.

Pe listele de aşteptare pentru un transplant renal sunt înscrişi în prezent peste 3.600 de pacienţi. Din aceştia, aproape jumătate mor înainte de a primi un rinichi nou. Situaţia este aceeaşi şi în cazul celor care au nevoie de un transplant de ficat sau de inimă. Principala problemă cu care se confruntă medicii este lipsa donatorilor.

"Actualul nivel de activitate de transplantare este total insuficient", spune medicul Mihai Lucan. "Elementul principal pentru care activitatea noastră este insuficientă este exact numărul de donatori insuficienţi. Centrele existente de transplant renal în ţară ar putea să ducă o activitate de 3-4 ori mai mare. Nu se întâmplă acest lucru din cauza lipsei donatorilor".

Pentru a rezolva situaţia, Ministerul Sănătăţii intenţionează să înfiinţeze 20 de posturi de coordonator de transplant în mai multe spitale din ţară. Cei care vor ocupa această funcţie vor fi plătiţi suplimentar cu până la un salariu de bază.

"Această poziţie face ca acest medic să fie responsabil de identificarea pacienţilor care pot să ajungă în moarte cerebrală, de managementul lor adecvat, astfel încât ei să poată constitui donatori de organe viabile şi de bună calitate", arată medicul Dorel Săndescu.

Posturile noi înfiinţate, spun specialiştii, ar dubla rata de tranplantare din România.

"Am luat cei 20 de donatori pe care i-a furnizat spitalul judeţean Oradea în acest an şi i-am multiplicat cu cele 20 de spitale care ar trebui să facă acelaşi lucru şi ajungem la 400. Deci undeva între 300-400 de donatori în mod realist ar trebui să avem în România", explică medicul Irinel Popescu.

Proiectul Ministerului Sănătăţii se află în dezbatere publică până la sfârşitul acestei luni, timp în care persoanele interesate pot trimte observaţii. Ordinul va intra în vigoare cel mai probabil la începutul anului viitor.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Radu Morea

Comenteaza