Potop de dosare penale pentru tăierea copacilor din Cluj

Potop de dosare penale pentru tăierea copacilor din Cluj
Procurorii din Huedin au deschis opt dosare penale pentru tăieri ilegale de copaci în Ciucea, chiar în apropiere de conacul lui Octavian Goga. Acţiunea de defrişare a avut loc la iniţiativa primarului comunei, Radu Abrudan, care spune că totul s-a făcut legal.

Luna trecută, mai multe persoane care primesc ajutor social de la Primăria Ciucea au fost mobilizate de conducerea primăriei să taie câteva sute de copaci de pe un teren care aparţine comunei. Un cetăţean din localitate, care a dorit să rămână sub protecţia anonimatului, a arătat pentru ZIUA de CLUJ că tăierile s-au făcut într-o zonă de protecţie, la marginea drumului european E60 , în zona conacului lui Octavian Goga, "fără nici un fel de aprobări". După câteva zile de la demararea acţiunii, o parte dintre localnici s-au revoltat şi au sesizat autorităţile. La faţa locului s-au prezentat inspectori de la Ocolul Silvic Huedin, care au întocmit mai multe procese verbale. Cazul a ajuns apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin.

"În urma scandalului din sat, până la urma cei de la Ocol din Cluj au fost nevoiţi să vină să vadă despre ce e vorba. Au venit, i-au prins pe oameni în timp ce tăiau la metru lemnele şi de aici au început negocierile pentru spălarea faptelor penale înfăptuite. Şi cum credeţi că s-au gândit să scape de acuzaţiile grave cu care erau strânşi cu uşa. Cu intimidări sau promisiuni şi profitând că unii oameni nu ştiu carte, obligă sau şantajează aproape 100 de oameni din sat şi nu numai să semneze hârtii prin care declară că au tăiat fiecare câte o mică parte din copaci. Cam 2 copaci şi un pic fiecare. Tocmai ca să se împartă valoarea la mulţi şi capii să scape de procese şi amenzi", a povestit cetăţeanul din Ciucea. "Capii" la care se referă sunt primarul Radu Abrudan şi viceprimarul comunei, Petru Matiş.

Primarul Radu Abrudan recunoaşte că a avut loc acţiunea de tăiere a materialului lemnos, însă spune că, în opinia sa, totul s-a desfăşurat legal. "În urmă cu un an s-a trecut în acte acea suprafaţă, fără a exista o hotărâre de consiliu local, ca pădure, când era vorba de fapt de păşune. Responsabilă este firma de amenajament silvic, o firmă din Timişoara, pe care o voi da în judecată. Parcă se numeşte Bios, nu mai ţin minte exact. Ei au făcut lucrarea de amenajare la solicitarea fostei conduceri a primăriei şi au considerat ei că atunci zona este una de pădure. E vorba, de fapt, de o păşune de aproximativ 5 hectare, care a fost folosită de oameni, până la Revoluţia din '89, pentru animale. Cu timpul, zona fiind amplasată la stradă, a devenit prea aglomerată şi riscantă ca oamenii să mai scoată acolo animalele la păşunat şi au crescut arini. Materialul respectiv e zero barat. Dacă era vorba de fag sau altă esenţă, nu se tăia. Am făcut o acţiune de curăţare a terenului şi am obţinut 90 metri cubi (mc) de material lemnos, dar nu este unul de valoare, vrem să îl vindem la licitaţie cu 30 de lei mc. Dacă nu reuşim să-l vindem, îl voi folosi pentru a încălzi şcoala", a declarat Radu Abrudan. Primarul a admis că terenul în cauză nu poate fi folosit în prezent ca păşune, însă acesta crede că are potenţial pentru a atrage investitori. „Nu este folosit terenul, dar trebuie să-l amenajăm. E vorba de 5 hectare cu front la E60, teren bun pentru construcţii de case sau pentru alte investiţii. Se pot face nişte restaurante cu parcări, pentru că este la stradă", a mai spus primarul. Edilul susţine că nu există o hotărâre de consiliu local prin care destinaţia de păşune a terenului să fie schimbată în cea de fond silvic. Dincolo de susţinerile primarului, care justifică acţiunea de tăiere a copacilor prin lipsa unei hotărâri de consiliu local care să ateste schimbarea regimului acelui teren, procurorii din Huedin cercetează cazul. „Există opt dosare penale pentru infracţiuni la regimul silvic. Dosarele sunt în lucru la Poliţia Huedin, şi au fost deschise pe numele unor persoane identificate. E vorba de nişte cetăţeni din localitatea Ciucea, acuzate că au tăiat, fără drept, arbori. Nici primarul din Ciucea, nici viceprimarul nu sunt cercetaţi", a spus procurorul Petru Secan, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin

 

Comenteaza