Poveste fără sfârşit: Piso se vede “vânat” de toţi miniştrii

Poveste fără sfârşit: Piso se vede “vânat” de toţi miniştrii
Directorul demis al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei i-a dat un ultimatum lui Kelemen Hunor: dacă va revoca ordinul de pensionare, ministrul Culturii poate scăpa de proces.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), Ioan Piso, revocat din funcţie la finalul săptămânii trecute prin ordinul ministrului, se pregăteşte pentru al patrulea proces cu autorităţile, după ce a câştigat în instanţă de trei ori dreptul de a conduce muzeul clujean. El îi acuză pe toţi miniştri care s-au perindat în guvernele României în ultimii ani că îl vânează.

Aflat în perioada de preaviz, Ioan Piso l-a avertizat pe Kelemen Hunor că face aceeaşi greşeală ca şi înaintaşii săi care au invocat vârsta sa înaintată pentru a-l pensiona. "Din motive asemănătoare am fost concediat şi de dl. ministru Adrian Iorgulescu în ziua de 3.01.2008, la orele 09:00. Când i-am arătat că a încălcat legislaţia în vigoare, m-a repus în funcţie în aceeaşi zi, la orele 15:00. Cei doi miniştri au comis aceeaşi eroare", a declarat directorul. El mai spune că intenţiona să se retragă la toamnă, însă decizia ministerială îl ambiţionează să câştige încă o dată un proces pentru că "am nişte valori, am un crez, e de datoria mea când văd un jaf să îl lichidez".

Piso spune că actuala demitere e legată de atitudinea sa faţă de contractul încheiat în 2009 de MNIT cu societatea Artex International Services, în baza legii de cesiune a drepturilor de autor, în valoare de 13 milioane de euro pentru reamenajare muzeală. Contractul a fost verificat de toate instituţiile cu atribuţii în zona achiziţiilor publice, de la Curtea de Conturi la ANRMAP şi Corpul de Control al Ministrului, fără să fie catalogat drept ilegal, în ciuda valorii foarte mari. Piso spune că Artex e o firmă abonată la contractele cu statul, dat fiind că a câştigat licitaţiile de lucrări de reamenajare a expoziţiilor şi pentru muzeele Antipa, Brukenthal şi Muzeul Carpaţilor Răsăriteni. Ioan Piso nu a putut explica de ce toţi miniştri Culturii care s-au perindat în guvernele României, indiferent de culoarea politică, s-au războit cu el. "Nu mi se pare ciudat. Singurul care şi-a înţeles rolul de ministru a fost Ion Caramitru (1996-2000 - n. red.). Mi-am băgat nasul şi în afacerea Artex", a declarat istoricul.

Surse ale ZIUA de CLUJ au declarat că picătura care a umplut paharul în relaţia tensionată dintre Ioan Piso şi autorităţi a fost iminenţa unui proces deschis de Primăria Cluj-Napoca împotriva MNIT, pentru recuperarea a peste 930.000 de lei - costul refaţadizării clădirii de pe strada Constantin Daicoviciu. Ministerul refuză să aloce bani Clujului, motivând că directorul a angajat instituţia în contractul cu primăria, fără să anunţe înainte principalul ordonator de credite, adică Ministerul Culturii. Ministerul s-a pronunţat asupra problemei faţadizării. "Trebuia să vă asiguraţi că ministerul vă va aloca fondurile necesare întrucât principala obligaţie a împrumutatului este aceea a restituirii lucrului împrumutat, în cazul nostru a sumelor de bani pe care acum le cereţi de la bugetul ministerului, fără ca, în prealabil, să le asiguraţi prin contractul de împrumut ce trebuia aprobat de minister înaintea începerii lucrărilor (...). Responsabilitatea restituirii acestor sume de bani şi a acumulării penalităţilor vă revine câtă vreme nu aţi negociat la timp împrumutul", se arată în poziţia ministerului.

Din declaraţiile lui Ioan Piso

Declaraţiile din conferinţa de presă susţinută de Ioan Piso ieri la sediul MNIT îl atacă pe ministrul Kelemen Hunor.

1. "Istoria ne spune că nu pot pierde în faţa miniştrilor Culturii."
2. "Motivul demiterii este foarte simplu. Când voi câştiga următorul proces împotriva ministerului, domnul ministru nu-mi va plăti salariile şi eventualele daune morale din propriul buzunar, ci din cel al statului, adică din al nostru. Dacă recuperam banii plătiţi firmei Artex, aceştia trebuiau scoşi din buzunare mai simandicoase."
3. "Din partea unui ministru al Culturii m-aş fi aşteptat (...) la o anumită ţinută şi la o anumită educaţie. Cunosc o mulţime de intelectuali unguri competenţi şi respectabili. Nu găsesc, deci, că numirea unui ungur în fruntea Ministerului Culturii din România ar fi fost o ideie (sic!) rea. Acel ungur trebuia însă să fie perfect."

 

Comenteaza