Povestea "fotografului Unirii", Samoilă Mârza: tatăl său a vândut doi boi pentru a-i cumpăra aparatul - FOTO

Povestea
Samoilă Mârza a rămas în istorie ca singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, aparatul fiind cumpărat după ce tatăl lui a vândut o pereche de boi. Proaspăt întors din război, el a parcurs 11 kilometri cu bicicleta şi a ajuns din întâmplare ”fotograful Unirii”.

Dintre fotografiile realizate de Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918, şase au fost făcute la Alba Iulia, cu scene de masă şi oameni la tribune oficiale.

Trei fotografii au fost obţinute în dimineaţa de 1 Decembrie, cu delegaţia sa, în satul Galtiu. Samoilă Mârza nu a avut acces în Sala Unirii, locul în care s-a hotărât şi semnat actul Marii Uniri, astfel că din acest loc nu există nicio fotografie.

Nici după aproape 100 de ani nu există explicaţii clare cum de singurele fotografii de la cel mai mare act de voinţă al tuturor românilor au fost făcute de un tânăr de 32 de ani, venit dintr-un sat de lângă Alba Iulia. Cert este că nici Samoilă Mârza nu ştia că el urma să fie singurul "fotograf al Unirii".

Pe de o parte, unele surse istorice susţin că fotograful oficial al oraşului, Arthur Bach, angajat de către organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, ar fi boicotat evenimentul, însă altele arată că el nu a fost contactat deoarece nimeni nu s-a gândit la acest aspect.

Istoricul Muzeului Naţional al Unirii, Tudor Roşu, a declarat că potrivit unei nepoate a lui Samoilă Mârza, tatăl acestuia a vândut doi boi pentru a-i cumpăra aparatul de fotografiat.

"Cu aparatul respectiv a făcut poze toată viaţa şi a venit cu delegaţia din satul lui, Galtiu, la Marea Unire, fără să conştientizeze la momentul respectiv că nu este alt om cu aparat de fotografiat. Ulterior află treaba asta şi, sigur, după aceea, fotografiile lui primesc o valoare deosebită, fiind singurele de la eveniment", a spus Tudor Roşu.

La 20 de ani după Marea Unire, Samoilă Mârza a primit un certificat de singur fotograf al Unirii.

"După cum se demonstrează ulterior, nu sunt numai cinci fotografii, sunt mai mult de cinci. E numărul de clişee pe care muzeul le-a achiziţionat în anii 1960, direct de la Samoilă Mârza. Celelalte existente probabil s-au distrus (...) Sunt trei fotografii cu scene de masă, unde se vede mulţimea şi trei de la tribunele oficiale. Mai sunt încă trei, se pare, cu delegaţia din satul Galtiu, în Galtiu, chiar în dimineaţa venirii spre Alba Iulia. la 1 decembrie. Samoilă Mârza mai are cu sfinţirea steagului de la Viena, în 14 noiembrie şi imediat după Unire are cu intrarea Armatei Române la Alba Iulia în 18 decembrie", a spus Tudor Roşu.

Potrivit lui Roşu, o parte din fotografii, Samoilă Mârza le-a donat mai multor personalităţi din politică, între care Iuliu Maniu, Ion I. C. Brătianu sau Regele Ferdinand.

Fotograful Unirii a imortalizat, după 1 decembrie 1918, mai multe evenimente majore din perioada interbelică, între care şantierul unde s-a construit Catedrala Încoronării, vizita Regelui Ferdinand din anul 1919 la Alba Iulia, încoronarea Regelui Ferdinand cu Regina Maria sau manifestările organizate pentru marcarea a 10 ani de la Marea Unire.

În timpul Primului Război Mondial, Mârza a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al Armatei, fiind trimis pe frontul din Italia.

Samoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886, în satul Galtiu, comuna Sîntimbru, judeţul Alba, într-o familie de ţărani. La împlinirea vârstei de 7 ani, în anul 1893, este înscris în clasa I a şcolii greco-catolice din parohia Sîntimbru-Galtiu, protopopiatul Alba Iulia, absolvind şase clase primare, după care urmează cursurile a şase clase de liceu la Alba Iulia.

Înainte cu patru zile de 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza s-a întors în satul natal, Galtiu, iar în dimineaţa de 1 Decembrie a pornit şi el spre Alba Iulia, după ce a făcut trei fotografii cu săteni care mergeau la Marea Adunare Naţională.

Fotograful şi-a cărat aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă pe bicicletă, pe distanţa de aproape 11 kilometri dintre Galtiu şi Alba Iulia.

În ultimii ani ai vieţii, Samoilă Mârza a trăit în sărăcie, fiind nevoit, în anumite momente, să-şi vândă chiar şi clişeele pe care imortalizase evenimente istorice importante.

Samoilă Mârza este înmormântat în Cimitirul Maieri din Alba Iulia, iar la căpătâiul său este pusă una dintre fotografiile Unirii.

 

Comenteaza