Foto Povestea Tarnița se repetă! Medicamente expirate și la Someșul Cald

După Tarnița, s-au găsit medicamente expirate și la acumularea Someșul Cald din județul Cluj, în data de 2 martie 2021.

„Ca urmare a sesizării Poliției Gilău, reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj s-au deplasat la fața locului și au adunat medicamentele într-un sac, pentru a elima riscul că acestea să fie antrenate în apă.

Totodată, specialiștii Laboratorului Regional de Calitatea Apei din cadrul instituției noastre au prelevat probe de apă din secțiunile reprezentative, la 700 de metri de coada lacului și la priza de captare a apei pentru potabilizare. Au fost efectuate analize fizico-chimice pentru indicatorii caracteristici apelor de suprafață destinate potabilizării: temperatură, pH, oxigen dizolvat, consum chimic de oxigen, cloruri, sulfați, fluoruri, cianuri, detergenți și fenoli.

 Rezultatele obținute confirmă faptul că apa din acumularea Someșul Cald se încadrează în valorile normale”, au transmis reprezentanții specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa.

Ce s-a întâmplat la Tarnița

În cursul zilei de 23 februarie 2021, pe malul lacului Tarnița și parțial în apa lacului au fost descoperite o cantitate de medicamente, parțial în cutii de carton. Personalul Companiei de Apă Someș S.A. a fost prezent la fața locului la scurt timp după depistarea medicamentelor.

Atât medicamentele de pe maluri cât și cantitatea mică ajunsă în apă erau în blistere, ambalajul original din plastic și folie de aluminiu, medicamentele propriu-zise neluând contact cu apa. Locurile în care cutiile cu medicamente au fost găsite sunt la 300-500 metri de turnul de captare a apei brute folosite pentru potabilizare din apropierea barajului, iar datorită volumului de peste 70 milioane de metri cubi de apă ai lacului Tarnița, șansele ca acea cantitate de medicamente, în blistere, care a ajuns în lac să afecteze calitatea apei brute au fost practic nule.

Potrivit specialiștilor Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, în urma rezultatelor analizelor finale, apa din acumularea Tarnița se încadrează în valorile normale și nu a fost afectată de medicamentele aruncate în zonă.

Comenteaza