Foto Poveşti de Crăciun într-un glob. Cadouri unicat realizate de două artiste din Cluj

Iza Kiss și Andreea Tolgyi și-au transformat pasiunea pentru sticlărit într-o afacere full-time. De la bijuterii colorate, la mărțișoare jucăușe, acum la globuri de Crăciun cu scene de poveste, numai bune de cadou pentru sărbătorile de iarnă. 

Tinerele au început să prelucreze sticlă de Murano în 2010, iar astăzi lucrează în atelierul situat în inima Clujului: în Palatul Jósika (Piața Unirii, numărul 10), apartamentul 3. Aşa s-a născut Atelierul de Murano. De aproximativ 6 ani, Iza și Andreea au trecut la nivelul următor şi realizează și figurine specifice sărbătorilor de iarnă, pe care, cu ajutorul unui meșteșugar sticlar din Târgul Mureș, le transformă în globuri unicat sau personalizate după placul clienţilor. 

Bijuterii pentru pomul de Crăciun. Două clujence fac globuri unicat, din sticlă de Murano

“Facem atât globuri, cât și bijuterii personalizate, însă am decis ca anul acesta să nu preluăm comenzi, deoarece colega mea, Andreea, e în concediu de maternitate. Fiind singură, trebuie să mă ocup și de partea de online, și de producție, de aceea am decis să oprim comenzile. Ne place să tratăm toate comenzile cu seriozitate. Decât să nu întrunească cerințele clienților, atunci mai bine nu le mai facem. Oricum, avem o gamă foarte largă de figurine, cine vine la noi are de unde să aleagă”, a explicat Iza.

Artistele realizează figurinele, broşele și bijuteriile din sticla nobilă, exclusiv manual, fără matriţe sau ştanţe, folosindu-se doar de imaginaţie, răbdare și dedicare. 

Bijuterii pentru pomul de Crăciun. Două clujence fac globuri unicat, din sticlă de Murano

“Vrem să facem în fiecare glob o poveste. Nu facem niciodată 2 globuri la fel. Și când ni s-au cerut globuri ca în anii trecuți, tot timpul am încercat să le convingem pe cliente să schimbăm ceva, măcar din peisaj. La fel și la bijuterii, pe cât e posibil, vrem să variem, pentru că mergem foarte mult pe ideea de unicat”, a adăugat Iza.

Atelierul de Murano, la târgul din Unirii 

În acestă iarnă, globurile cu peisaje mirifice şi poveşti calde de iarnă atrag privirile trecătorilor, pentru prima oară, în cadrul Târgului de Crăciun din centrul Clujului. Până acum, Iza și Andreea își duceau capodoperele de sticlă la târgurile din centrele comerciale: “Este primul an în care participăm la târgul din Piața Unirii. În anii trecuți, mergeam în centrele comerciale, de teama frigului”.

Bijuterii pentru pomul de Crăciun. Două clujence fac globuri unicat, din sticlă de Murano

Cu ce se deosebește “Sticla & Manufactura” de celelalte căsuţe ale târgului? Prin munca lor, cele două tinere din Cluj au dus conceptul de "handmade" un pas mai departe. 

“Noi vrem foarte tare să ne detașăm de conceptul de handmade, pentru că handmade înseamnă acum orice lucru asamblat cu mâna, chiar dacă nu îl faci tu. Dacă cumperi din două părți trei mărgele și le montezi pe o bază este “handmade”. Din punctul nostru de vedere, ce facem noi nu este handmade, ci mergem mai mult pe ideea de manufactură, pentru că la noi în atelier, tot ce se face, se face cu mâinile noastre. Folosim câteva componente de montaj, pentru că nu putem să ne producem noi și tortițele pentru cercei, spre exemplu, dar asta e o parte folosită doar ca accesoriu în munca noastră, nu e baza. Baza e produsul de sticlă pe care îl realizăm, de la zero, la noi în atelier”, explică fetele. 

Bijuterii pentru pomul de Crăciun. Două clujence fac globuri unicat, din sticlă de Murano

Un glob creat în Atelierul de Murano costă între 60 și 100 de lei, în funcție de numărul și complexitatea figurinelor pe care le conține: “Prețul e dat în funcție de complexitatea modelului. Acum, cele mai scumpe globuri sunt cele cu familii de pinguini, cu 3 pinguini, iar cele făcute la comandă aveau și mai multe figurine, de unde și prețul mai mare.”

Bijuterii pentru pomul de Crăciun. Două clujence fac globuri unicat, din sticlă de Murano

După încheierea târgului de Crăciun, bijuteriile concepute de Iza și Andreea pot fi găsite pe pagina de Facebook Atelierul de Murano, dar și în magazinul Autentic din Brașov.

“Avem bijuterii și în Brașov, la un magazin care adună doar produse lucrate manual de meșteșugarii din Transilvania și din țară, acolo ne mai sunt vândute bijuteriile. (În rest, pe net și târguri) Nu colaborăm cu alte magazine deoarece solicitările pe care le-am avut au fost de la magazine mai mari, iar noi, cum nu lucrăm produse decât unicat, e puțin mai dificil”, subliniază Iza.

După încheierea târgului, cei care vor să viziteze atelierul din Palatul Jósika (Piaţa Unirii nr. 10, ap. 3), programul de funcţionare este următorul: de luni până vineri, între orele 11:00-19:00. "Pentru că e însufleţit de două artiste, merită să vă anunţaţi, totuşi, vizita. Iar dacă vreţi să vizitaţi atelierul în weekend, va rugam sa stabiliţi întâlnirea cu o săptămână înainte", punctează Iza și Andreea. 

Comenteaza