Praz ardelenesc. Comuna Sic are maşină de pompieri 4x4

Praz ardelenesc. Comuna Sic are maşină de pompieri 4x4
Comuna Sic, din judeţul Cluj, a primit o maşină de pompieri de teren, donată de asociaţia Operation Village Roumains din Elveţia. Şeful acestei asociaţii este Pascal Praz, un mare iubitor al plaiurilor ardeleneşti.

Sicul are de sâmbătă o maşină proprie de pompieri. Este vorba despre un vehicul 4x4 marca Dodge, dotat complet, primit cu toate onorurile din partea asociaţiei Operation Village Roumains (OVR) Elveţia. Totul a pornit de la un localnic, Mihai Bikfalvi, om de afaceri şi fondator al clubului Rotary Gherla, care s-a arătat dispus să cumpere o autospecială pentru consătenii săi.

Pascal Praz, şeful OVR Elveţia, a găsit însă soluţia de a obţine gratuit o asemenea maşină şi a oferi Serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă Sic. Predarea autospecialei a însemat un adevărat eveniment pentru comuna de lângă Gherla. Au fost invitate personalităţi publice, iar spectacolul în aer liber a fost întreţinut de o fanfară şi o trupă de dansatori.

„Vă mulţumesc că aţi venit la acest eveniment. Mă bucur că am contribuit la dotarea Sicului cu o maşină de pompieri. Le mulţumesc prietenilor noştri de la OVR, domnului Pascal Praz şi celorlalţi care au făcut posibil ca maşina să ajungă la Sic", a spus Mihai Bikfalvi, care a primit o diplomă de onoare din partea primarului din Sic, Ioan Szallai.

Praz a explicat că proiectul realizat de OVR Elveţia şi OVR România a fost susţinut de confederaţia elveţiană şi că 14 pompieri voluntari au sosit din Elveţia pentru a-i instrui pe colegii lor de la Sic. Comuna avea nevoie de o maşină de pompieri din cauza distanţei relativ de mari faţă de municipiile Dej şi Cluj, de unde poate solicita ajutor în cazul unor situaţii de urgenţă.

Localnicii spun că în sat există multe case din lemn, predispuse la incendii, care se fac scrum până când ajung pompierii de la oraş. „Vă urez să nu folosiţi această maşină niciodată, decât pentru instrucţie şi pregătire", a spus colonelul Ioan Moldovan, inspector şef la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, prezent la eveniment.

OVR a mai donat maşini de pompieri către localităţile Nicula, Corneşti, Bonţida. Odată cu autospeciala oferită comunei Sic, un alt vehicul a fost dăruit locuitorilor din aşezarea ieşeană Andrieşeni.

Comenteaza