Prea puţine sancţiuni pentru averi ilicite: 14, dintre care doar 5 demiteri - raport CE

Prea puţine sancţiuni pentru averi ilicite: 14, dintre care doar 5 demiteri - raport CE
Raport al Comisiei Europene: Sancţiunile aplicate ca urmare a constatărilor făcute de ANI sunt puţine. "Dintr-un total de 82 de decizii de incompatibilitate confirmate de instanţe, comisiile disciplinare au aplicat sancţiuni în doar 14 cazuri, din care 5 au fost demiteri, iar 5, simple avertismente", scrie în raport.

"Sancţiunile aplicate ca urmare a constatărilor făcute de ANI sunt puţine la număr, iar cele aplicate sunt rareori disuasive", notează raportul CE privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), precizând într-o notă de subsol aferentă că, "de exemplu, dintr-un total de 82 de decizii de incompatibilitate confirmate de instanţe, comisiile disciplinare au aplicat sancţiuni în doar 14 cazuri, din care 5 au fost demiteri, iar 5, simple avertismente".

Comisia menţionează însă faptul că de la adoptarea noului său cadru juridic, în august 2010, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) "a început să înregistreze din nou rezultate şi a înaintat cazuri de conflict de interese, de incompatibilitate şi de averi a căror provenienţă nu poate fi justificată instituţiilor competente, care urmează să ia decizii în acest sens".
"Deşi ANI şi-a îmbunătăţit metodologia, iar investigaţiile pe care le desfăşoară sunt mai eficiente, monitorizarea de către organismele judiciare şi administrative competente ar trebui îmbunătăţită în mod semnificativ", notează CE.

Totodată, raportul arată că "cele mai multe hotărâri ale instanţelor privind cazurile de conflict de interese în domeniul achiziţiilor publice sunt pronunţate, în general, prea târziu".
"Din câte se pare, comisiile de cercetare a averilor create în temeiul Legii ANI revizuite, la nivelul curţilor de apel, hotărăsc de facto în ceea ce priveşte fondul cazurilor transmise de ANI, aplicând aceleaşi criterii în materie de probe ca şi instanţele de judecată", se mai arată în raport.
CE consideră că "o astfel de procedură nu numai că duce la întârzieri în procesul de luare a deciziilor judiciare, dar se şi suprapune peste rolul curţilor de apel, care ar trebui să fie competente în ceea ce priveşte cazurile ANI".

"Din acest motiv, vor trebui luate măsuri pentru a se evita abordarea unor practici inconsecvente în cadrul comisiilor de cercetare a averilor. Sunt necesare modificări suplimentare la nivel legislativ, care să permită ANI să facă recurs la hotărârile Comisiei de cercetare a averilor. De la ultima evaluare anuală a Comisiei, numai două cazuri de bunuri a căror provenienţă nu poate fi justificată au fost confirmate în primă instanţă. În acelaşi timp, un număr important de cazuri instrumentate în baza vechii legislaţii au fost pierdute, din cauza faptului că au împlinit termenele de prescripţie, introduse în luna august a anului trecut, în Legea ANI revizuită", se mai arată în raport.

Comenteaza