Pregătiţi-vă să primiţi de la medici retete virtuale VIDEO

Pregătiţi-vă să primiţi de la medici retete virtuale VIDEO
Pregătiţi-vă să primiţi de la medici retete virtuale. Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate a anunţat că, de la începutul lunii iunie, se vor introduce reţetele electronice. În acest fel, spune Lucian Duţă, se vor elimina erorile din sistem şi se vor preveni fraudele. Pacienţii nu sunt tocmai incantati , iar medicii şi farmaciştii susţin ideea, dar aşteaptă să vadă cum va fi aplicată în mod concret.

Reţetele electronice vor fi introduse începând cu 1 iunie şi, o perioadă, vor funcţiona alături de reţetele clasice. În acest fel, speră reprezentanţii CAS, vom avea parte de mai puţine erori, dar şi mai multă siguranţă pentru pacienţi.

"Medicul va scrie reţeta în calculator, pacientul se prezintă la farmacie, farmacistul va verifica în sistem şi va elibera medicamentele 12:30 MUSCĂ 12:54 Va fi vorba de o prescripţie asistată, practic reţeta nu va putea fi eliberată dacă sistemul va spune că un anumit medicament este incompatibil cu o anumită afecţiune", spune purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, Crina Grozav.

Farmaciştii susţin ideea, dar spun că medicilor le va fi greu să se acomodeze, pentru că mulţi dintre ei sunt obişnuiţi să scrie reţete de mână.

"De aici intervin multe erori, pentru că ei nu cunosc listele de medicamente, listele de compensate, numărul de medicamente care se pot prescrie, sumele limită. De aici intervin o serie de erori şi atunci pacientul îl tot trimitem ca să-şi corecteze reţeta", spune preşedintele Colegiuliului Farmaciştilor Cluj, Speranţa Iacob.

"Iniţiativa este bună, dar trebuie să vedem în ce context, dacă vom scrie două reţete, una electronică, una cu mâna, înseamnă să facem aceeaşi muncă de două ori, inutilă", adaugă şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj, Cornel Pop, prin telefon pentru Realitatea TV Cluj.

Pacienţii au păreri împărţite în ceea ce priveşte noul sistem. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video.

În perioada următoare, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate urmează să elaboreze normele metodologice şi să stabilească exact modul în care va funcţiona sistemul prescripţiilor electronice.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Zoli Szucs

Comenteaza