Premieră despre decăderea Europei, miercuri la Teatrul Maghiar

Premieră despre decăderea Europei, miercuri la Teatrul Maghiar
Spectacolul "L-am servit pe regele Angliei", de Bohumil Hrabal, va avea premiera miercuri, 16 octombrie, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMSC).

Adaptarea pentru scenă a fost realizată de David Jarab, regia fiind semnată de Michal Dočekal, conducătorul secţiei dramatice a Teatrului Naţional din Praga.

"Am adaptat versiunea scenică în funcţie şide gustul publicului clujean. Atunci când prezinţi o piesă într-o altă ţară trebuie să ţii cont şi de realitţile de acolo", a menţionat David Jarab, cel care a realizat adaptarea pentru scenă a spectacolului.

Conform regizorului Hrabal a scris în roman despre dispariţia Europei, "despre dispariţia Europei, despre o epocă apusă pentru totdeauna". În concepţia sa povestea protagonistului Jan Dite (interpretat de Bogdan Zsolt) nu e doar o metaforă a secolului XX în Europa, dar şi o mărturie a omului european contemporan despre condiţia sa existenţială.

Regizorul şi-a manifestat mulşţumirea pentru lucrul cu apreciata trupă a Teatrului Maghiar clujean.

Actorul din rolul principal a menţionat că deşi teatrul artistic şi divertismentul sunt puse de obicei în contradicţie spectacolul montat de Dočekal reuşeşte să le îmbine pe amândouă.

Din punct de vedere muzical spectacolul include cântece naziste, sau comuniste, din epocă şi prin care ilustrează tragismul cu care s-a înfruntat Europa. Muzica din final este una originală, compusă de Ivan Acher.

"L-am servit pe regele Angliei" va avea premiera miercuri, 16 octombrie, de la ora 20, în sala mare a Teatrului Maghiar din Cluj.

Etichete
Comenteaza