Premieră la Cluj: un jurnalist a câştigat războiul cu „taxa lui Blejnar”

Premieră la Cluj: un jurnalist a câştigat războiul cu „taxa lui Blejnar”
Jurnalistul clujean Rareş Bogdan a câştigat astăzi procesul prin care s-a îndreptat împotriva unei măsuri luate de Sorin Blejnar pentru a închide „gura presei”. Astfel, statul român trebuie să-i returneze TVA-ul încasat retroactiv pe drepturile de autor. Este prima hotărâre de acest fel dată de o instanţă clujeană.

Sub conducerea lui Sorin Blejnar, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală a obligat persoanele care au câştiat în perioada 2006-2011 mai mult de 130.000 de lei din drepturi de autor să se înregistreze ca plătitoare de TVA, platind retroactiv. Decizia a fost luată prin ordonanţă de urgenţă, iar plata s-a cerut retroactiv, pe ultimii 5 ani în cauză, pentru cei ce au obţinut venituri peste pragul stabilit de Blejnar.

În această categorie se află jurnalişti, regizori, scenarişti, sculptori, pictori precum şi actori. Ordonanţa dată pe vremea ministrului Gheorghe Ialomiţeanu a fost atacată în instanţele din ţară, iar primul proces la Cluj a fost câştigat astăzi de Rareş Bogdan.

Jurnalistul Rareş Bogdan a câştigat azi, la Tribunalul Cluj, o hotărâre prin care statul este obligat să îi returneze suma de 70.000 de lei, bani pe care i-a reţinut abuziv, retroactiv, ca TVA, din drepturile de autor încasate de acesta.

„Am câştigat procesul prin care Blejnar a încercat să pună căluş presei la solicitarea expresă a preşedintelui Băseascu. În această ecuaţie au căzut toţi oamenii de media care au venituri in perioada 2006-2011 mai mari de 130.000 de lei, plus scriitori, sculptori, analişti, regizori, actori. Printr-o decizie abuzivă, fiind vorba de o interpretare a Codului Fiscal, se punea retroactiv poprire pe conturi. În aceeaşi situaţie s-au aflat Mircea Badea, Victor Ciutacu, Cornel Nistorescu, Melania Medeleanu, Andreea Creţulescu, Emil Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu, Radu Tudor, Mircea Dinescu, Stelian Tănase şi mulţi alţi jurnalişti. Din Cluj, în această situaţie am fost eu şi Octavian Hoandră. În urmă cu doi ani ne-au poprit conturile şi ne-au luat banii. Acum, statul e obligat să-mi returneze 70.000 de lei. De exemplu, lui Mircea Badea, care la rândul lui a atacat decizia la tribunal, ar trebui să-i returneze zeci de mii de dolari", a declarat Rareş Bogdan.

În procesul care s-a judecat la Tribunalul Cluj, Rareş Bogdan a fost reprezentat de avocatul Mihai Lăpuşan. „E prima hotărâre de acest fel din Cluj. Avem decizia în primă instanţă, la Tribunalul Cluj. Recursul se va judeca la Curtea de Apel, pentru că, probabil, Ministerul Finanţelor va ataca hotărârea. Am speranţe mari că se va menţine soluţia şi după recurs", a declarat avocatul Mihai Lăpuşan.

 

Etichete
Comenteaza