Premieră naţională: Prelevare multiorgan şi ţesut de la un donator fără activitate cardiacă

Premieră naţională: Prelevare multiorgan şi ţesut de la un donator fără activitate cardiacă
Specialişii Centrului de Excelenţă de Transplant Oradea au realizat, în premieră naţională, un transplant cu prelevare multiorgan şi multiţesut de la un donator fără activitate cardiacă, a declarat astăzi coordonatorul naţional de transplant, doctorul Victor Zota.

"În noaptea de 15 spre 16 aprilie, în Centrul de Excelenţă de Transplant Oradea, a avut loc o prelevare multiorgan şi multiţesut de la un donator de organe fără activitate cardiacă (categoria IV Maastricht). Este primul donator de acest tip din România de la care se recoltează mai multe organe (ficat, rinichi) şi mai multe ţesuturi (cornee, piele). Ficatul a fost transplantat cu succes la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, de către prof. dr. Irinel Popescu, iar rinichii au fost transplantaţi cu succes la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, de către prof. dr. Mihai Lucan", a precizat medicul Zota.

Potrivit coordonatorului naţional de transplant, această premieră medicală a fost posibilă datorită unor programe de instruire pe linie de transplant precum Proiectul SPER (Specializare pentru Performanţă, Eficacitate şi Răspuns în domeniul transplantului de organe).

"Extinderea acestui program la nivelul întregii ţări va duce la o creştere a numărului de transplanturi de organe şi ţesuturi cu aproximativ 30%", a adăugat coordonator naţional de transplant.

Comenteaza