Premieră pentru România. UBB - luată în calcul pentru topul mondial al universităţilor

Premieră pentru România. UBB - luată în calcul pentru topul mondial al universităţilor
România a lipsit constant din toate clasamentele universităţilor mondiale, dar vin veşti bune. UBB Cluj este pe punctul de a fi inclusă într-o astfel de ierarhie.

În acest an, pentru prima dată în istoria clasamentului Academic Ranking of World Universities (ARWU), întocmit de Universitatea Jiao Tong din Shanghai, o universitate românească apare vizibilă în analiză, deşi nu intră încă în Top-500. Această universitate este Universitatea Babeş-Bolyai, scrie profesorul Daniel David pe blogul său.

Vizibilitatea în acestă analiză exclusivistă este o veste bună atât pentru UBB, cât şi pentru învăţământul superior din România, scrie David, care susţine că Universitatea clujeană se află în acest moment, aproximativ, între primele 5%-6% universităţi ale lumii prin prisma unor indicatori de performanţă foarte serioşi.

În topul mondial realizat de Universitatea Jiao Tong din Shanghai, 17 dintre primele 19 universităţi sunt din Statele Unite. Lideră este Universitatea Harvard, urmată de Stanford şi Massachussets. Universitatea Cambdrifge, din Marea Britanie, este pe locul al cincilea, fiind cea mai bine clasată instituţie de învăţământ europeană, iar Oxford ocupă locul al zecelea.

Comenteaza