Presa internaţională atrage atenţia asupra ”diluării legislaţiei anticorupţie”, care a generat cele mai ample proteste de după Revoluţia din '89

Presa internaţională atrage atenţia asupra ”diluării legislaţiei anticorupţie”, care a generat cele mai ample proteste de după Revoluţia din '89
A treia noapte consecutivă de proteste antiguvernamentale a atras peste 200.000 de demonstranţi în marile oraşe din România, precum şi în Bucureşti, în vreme ce premierul a promis să menţină ordonanţele, în ciuda criticilor dure venite de la nivelul ambasadelor şi Uniunii Europene.

Jurnaliştii Reuters relatează că până la 250.000 de persoane au participat joi seara la proteste antiguvernamentale paşnice în mai multe oraşe din România. Jandarmeria a estimat că aproximativ 80.000 de persoane s-au adunat doar în faţa sediului Guvernului din Piaţa Victoriei.

Premierul Sorin Grindeau se bucură de sprijinul complet al social-democraţilor după ce a promis că nu va ceda şi nu va retrage ordonanţa controversată, în ciuda celor mai ample proteste care au cuprins în ultimii 25 de ani România.

"Am venit aici pentru a ajuta la repararea a ceea ce au făcut conducătorii noştri", a declarat artista Carmen Druţa (31 de ani), care a protestat joi seara în Piaţa Victoriei.

Zeci de mii de protestatari au continuat să scandeze pentru a treia noapte consecutivă "hoţii, hoţii".

Aceste proteste au izbucnit după adoptarea unei ordonanţe care dezincriminează abuzul în serviciu atunci când prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei şi reprezintă o lovitură grea dată luptei anticorupţie. Între timp, criticii susţin că ordonanţa de urgenţă îl va scăpa de ultimul proces pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Acesta este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu, iar prejudiciul estimat de procurori este sub limita fixată de Guvern prin OUG.

Deutsche Welle susţine că ultimele proteste şi acţiuni guvernamentale demostrează că România rămâne într-o situaţie de incertitudine politică la mai bine de un deceniu de la aderarea la Uniunea Europeană.

Bulgaria şi România rămân două ţări asediate de corupţie în ciuda progreselor înregistrate în ultimii zece ani de la aderarea la UE. În acest sens, sute de mii de români au protestat în ultima săptămână în marile oraşe pentru a apăra aceste progrese în lupta anticorupţie de aprobarea unui OUG, care dezincriminează abuzul în serviciu atât timp cât prejudiciul produs nu depăşeşte 200.000 de lei.

"Această ordonanţă de urgenţă practic scapă peste 100 de politicieni importanţi de acuzaţii de abuz", a explicat jurnalistul român Laurenţiu Colintineanu pentru DW.

De asemenea, acesta a precizat că protestatarii sunt în special furioşi pentru că guvernanţii au adoptat ordonanţa marţi noaptea în secret, după ce au ignorat apelurile pentru organizarea unei dezbateri în Parlament.

"Este ca şi cum stăteau în clădirea guvernului şi s-au hotărât la un moment dat: Gata, oameni, tocmai am aprobat asta. Mulţimea nu va accepta aşa ceva".

Aprobarea OUG-ului ar putea să ameninţe lupta împotriva corupţiei, un subiect sensibil pentru România, după ce acuzaţii de corupţie au forţat în noiembrie 2015 demisia premierului Victor Ponta.

DW atrage atenţia că bulgarii nu protestează, chiar dacă ţara se confruntă cu un nivel al corupţiei chiar mai ridicat decât în România.

Uniunea Europeană a emis un avertisment clar cu privire la subminarea luptei anticoruoţie în România.

"Lupta anticorupţie trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu mare atenţie evoluţiile din România", a transmis preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

New York Times scrie că proteste de amploare zguduie în continuare România, după ce guvernanţii au slăbit legislaţia de combatere a corupţiei printr-un OUG.

Jurnaliştii americani notează că ordonanţa aprobată de guvernanţi va permite în mod practic comiterea unor fapte de corupţie fără repercusiuni, iar protestele faţă de această măsură au continuat pentru a treia noapte consecutivă în marile oraşe din România şi în Bucureşti.

"Această ordonanţă va trage ţara înapoi în trecut. PSD este cel mai corupt partid şi încearcă să-şi salveze propria piele de procurori. Vreau ca acest guvern să demisioneze şi vreau abrogarea ordonanţelor", a declarat Raluca Sandor, o farmacistă care a protestat în Cluj-Napoca.

NY Times atrage atenţia că preşedintele Klaus Iohannis a decis sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la aprobarea OUG. De asemenea, acesta a lăudat ultimele proteste din stradă, deşi a fost acuzat de social-democraţi că este vinovat moral pentru violenţele din Piaţa Victoriei.

"Sunt foarte impresionant de dimensiunea acestor demonstraţii, care au avut loc noaptea trecută în întreaga ţară", a precizat Kalus Iohannis.

Analiştii politici se tem că ultimele acţiuni guvernamentale vor submina progresele importante făcute doar în ultimii ani în lupta anticorupţie şi vor crea un conflict deschis între guvern şi preşedinte, care va genera un blocaj de lungă durată şi va trezi îngrijorări la Bruxelles.

Wall Street Journal atrage atenţia că ultima ordonanţă "diluează lupta anticorupţie" din România, în vreme ce preşedintele Klaus Iohannis a decis sesizarea Curţii Constituţionale.

The Independent scrie că sute de mii de persoane au continuat pentru a treia noapte consecutivă protestele împotriva ordonanţei de urgenţă care dezincriminează anumite fapte de corupţie, după ce guvernanţii au respins orice solicitare de retragere a măsurilor controversate în ciuda celor mai ample demonstraţii paşnice de după Revoluţie.

Premierul Grindeanu susţine că ordonanţa este necesară pentru a reduce supraaglomerarea penitenciarelor, dar criticii susţin că o asemenea ordonanţă va duce la eliberarea aliaţilor social-democraţilor şi îi va ajuta pe unii politicieni să scape de acuzaţii de corupţie.

De asemenea, jurnaliştii britanici atrag atenţia asupra demisiei ministrului pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu. Acesta a precizat că demisia sa este dictată de propria conştiinţă, care nu este negociabilă pentru nimic în lume. "Ci pentru copilul meu, pentru cum o să mă uit în ochii lui şi ce anume o să îi spun peste ani. O să îi spun că tata a fost un laş şi a girat acţiuni pe care nu le împărtăşeşte sau a ales să iasă cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?!", a scris Jianu pe Facebook.

Ordonanţa va intra în vigoare la zece zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Jurnaliştii NBC notează că zeci de mii de români care se tem de corupţie au decis să iasă în stradă pentru a treia noapte consecutivă de proteste antiguvernamentale la Bucureşti şi în mai multe oraşe din România.

Bloomberg notează că guvernanţii nu cedează în faţa celor mai ample proteste din ultimele decenii, în vreme ce premierul refuză să retragă ultimele acţiuni guvernamentale, care ar putea să slăbească lupta anticorupţie din România. De asemenea, jurnaliştii notează că este vorba de cele mai mari manifestanţii de la cădearea comunismului în '89.

Premierul Grindeanu recunoaşte dreptul oamenilor de a protesta, dar susţine că decizia sa are sprijinul social-democraţilor.

"Am luat o decizie şi vom merge înainte", a declarat prim-ministrul în cadrul unei conferinţe de presă comună cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Peste 200.000 de persoane au protestat în cea de-a treia noapte consecutivă, faţă de cei 300.000 de oameni care au ieşit în stradă cu o zi înainte în Bucureşti şi în marile oraşe din România, mai scrie Bloomberg.

BBC notează că mii de persoane s-au adunat pentru a treia noapte de proteste în Bucureşti şi în alte oraşe din România. Între timp, premierul susţine că nu va retrage controversata ordonanţă de urgenţă, iar preşedintele a sesizat în acest sens Curtea Constituţională. Criticii susţin că ordonanţa va distruge toate progresele făcute în lupta anticorupţie după aderarea României la Uniunea Europeană.

Comenteaza