Preşedintele Comisiei Juridice: Am putea avea două referendumuri în aceeaşi zi, dacă Iohannis aşteaptă

Preşedintele Comisiei Juridice: Am putea avea două referendumuri în aceeaşi zi, dacă Iohannis aşteaptă
Preşedintele Comisiei Juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a declarat, miercuri, referendumul popus de Klaus Iohannis ar putea avea loc în aceeaşi zi cu cel pentru revizuirea Constituţiei, dacă preşedintele aşteaptă ca iniţiativa cetăţenească să fie adoptată de Parlament,costurile fiind mai mici.

"În ceea ce priveşte referendumul legat de iniţiativa de revizuire a Constituţiei. El va fi convocat obligatoriu, de la Constituţie. Nu este o chestiune de opţiune, Parlamentul nu îşi poate permite să nu respecte o asemenea dispoziţie constituţională, după ce iniţiativa de revizuire a Constituţiei va fi adoptată de cele două Camere", a declarat preşedintele Comisiei Juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae.

Preşedintele Comisiei Juridice a spus că cele două referendumuri ar putea avea loc în aceeaşi zi dacă preşedintele Klaus Iohannis

"Teoretic, da, doar dacă domnul Iohannis îndeplineşte două condiţii: ţine neapărat în continuare să angajeze consultarea referendară pe temele propuse şi fixează ca dată aşteptând data convocării pentru revizuirea Constituţiei, care va fi determinată în funcţie de momentul adoptării iniţiativei în Parlament", a spus Nicolae, afirmând că prevederea constituţională spune că se organizează la 30 de zile de la adoptarea în Parlament.

Şerban Nicolae a afimat că referendumul privind modificarea Constituţiei ar putea avea loc la sfârşitul lunii aprilie.

"De aceea, eu cred că acest referendum se va face. Eu am anticipat dacă reuşim să depăşim asemenea blocaje şi intervenţii intempestive cum a fost şi numărul umoristic de ieri al preşedintelui Iohannis în Parlament, până la sfârşitul lunii aprilie, în aşa fel încât poporul să fie chemat să îşi spună punctul de vedere prin referendum cu privire la iniţiativa pentru modificarea Constituţiei", a spus Şerban Nicolae.

Întrebat care ar fi costurile dacă ambele referendumuri s-ar organiza în aceeaşi zi, Nicolae a răspuns că "ar fi un plus nesemnificativ".

"Probabil că ar mai fi un plus nesemnificativ, fiind totuşi două consultări diferite, cu teme diferite, trebuie făcute două buletine de vot. Este şi posibilitatea unui cetăţean de a opta dacă participă la un referendum sau la celălalt", a spus Şerban Nicolae.

Şerban Nicolae, despre OUG 14: CSM să se ocupe de atribuţiile sale

Preşedintele Comisiei Juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a declarat, miercuri, în contextul în care CSM a susţinut că dacă Parlamentul nu trece OUG 14, OUG 13 şi-ar putea produce efecte, că CSM ar trebui să se limiteze la atribuţiile sale, afirmând că "teoretic, toate sunt posibile".

"CSM ar fi bine să se ocupe de atribuţiile stabilite prin Constituţie şi prin Legea 317/2004. Orice speculaţie legată de ceea ce face Parlamentul fiind neavenită şi complet inutilă. Din punctul meu de vedere Parlamentul funcţionează cu toate atribuţiile sale constituţionale, cu toate capacităţile necesare astfel încât soluţiile legislative ale Parlamentului le stabileşte Parlamentului. Putem primi sugestii fără îndoială de la orice fel de autorităţi, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne pronunţăm în avans şi să fixăm jaloane după care Parlamentul funcţionează", a declarat preşedintele Comisiei Juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae.

Întrebat dacă "teoretic", scenariu prezenta de CSM este posibil, Şerban Nicolae a răspuns: "Teoretic, toate sunt posibile!".

 

Comenteaza