News alert Preşedintele României a promulgat legea privind starea de alertă. Va intra în vigoare luni

Preşedintele României a promulgat legea privind starea de alertă. Va intra în vigoare luni
| Foto: Mediafax

Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii privind starea de urgenţă. Legea va intra în vigoare luni, 18 mai. Starea de alertă a fost deja instituită de CNSU, organism condus de Ludovic Orban, începând de vineri, 15 mai.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care conţine prevederile legate de starea de alertă.

Legea urmează să intre în vigoare la trei zile de la promulgare. Liberalii ar fi vrut ca scurteze termenul de intrare în vigoare, deşi art. 78 din Constituţie prevede clar că acesta nu poate fi mai mic de trei zile, anunţă Mediafax.

Ce este starea de alertă în România

Starea de alertă a fost instituită de CNSU, organism condus de premierul Ludovic Orban. Hotărârea CNSU prevede unele restricţii ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, instituite în baza unei ordonanţe de urgenţă, deşi CCR a declarat acest lucru neconstituţional. Astfel, cei care vor să iasă din localitate o vor putea face doar pentru urgenţe şi pentru asta vor avea nevoie de o declaraţie pe propria răspundere.

Printre motivele pentru care românii se pot deplasa în alt judeţ se numără: deplasare în interes profesional, inclusiv între locuinţă, gospodărie şi locul de desfăşurare a activităţii, deplasare în scop umanitar, voluntariat, deplasare pentru realizare de activităţi agricole, deplasare pentru comercializare de produse agroalimentare de către producători agricoli, deplasare pentru îngrijirea unei proprietăţi din altă localitate sau eliberarea de docimente necesare pentru obţinerea unor drepturi, deplasare pentru tratament, pentru îngrijirea unei rude, asistenţa persoanelor vârstnice sau decesul unui membru în familie.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza