Preşedintele şi Patriarhul, la căpătâiul lui IPS Bartolomeu

Preşedintele şi Patriarhul, la căpătâiul lui IPS Bartolomeu
La catafalcul pe care este aşezat sicriul, mitropolitul a fost vizitat ieri de către preşedintele Traian Băsescu, urmat de PF Daniel, Patriarhul României. Astăzi este aşteptat premierul Emil Boc.
Preşedintele şi patriarhul au aterizat pe aeroportul clujean cu două avioane, la mai puţin de jumătate de oră distanţă. Au fost la căpătâiul Înalt Preasfinţitului Bartolomeu şi au avut întrevedere în sediul Mitropoliei Clujului. Preşedintele a plecat la Bucureşti, patriarhul, la rugăciune. Astăzi este aşteptat şi premierul la slujba de înhumare a IPS Bartolomeu.

Înconjuraţi permanent de camere video, de jurnalişti şi fotografi, preşedintele Băsescu şi PF Daniel nu au făcut declaraţii publice. “Este vremea de rugăciune, nu pentru declaraţii”, a spus PF Daniel. Preşedintele s-a rezumat să spună “Dumnezeu să îl ierte!”. Între miile de oameni care au ţinut să depună ieri-seară un ultim omagiu regretatului ierarh, şeful statului s-a recules la căpătâiul mitropolitului, după care a rămas la slujba din catedrală, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, şi de prefectul Florin Stamatian. Sute de oameni aşteptau afară pentru a putea ajunge lângă sicriul IPS Bartolomeu, în ciuda frigului cumplit de afară, în dangătul de jale al clopotelor.

Şirul de credincioşi care aşteptau în faţa catedralei a ajuns până la fântâna arteziană din faţă. Puţin după ora 19:00, preşedintele a aprins o lumânare lângă catafalc, după care a ieşit şi s-a îndreptat spre sediul Mitropoliei, unde se afla deja patriarhul. Cei doi au avut o întrevedere de aproape 10 minute, după care Băsescu a plecat spre aeroport pentru a se întoarce la Bucureşti. PF Daniel a ajuns în catedrală, alături de mai mulţi clerici, printre care PS Andrei, PS Serafim, IPS Laurenţiu Streza, PS Daniil, PS Irineu Bistriţeanul, IPS Irineu al Olteniei, PS Gherasim, episcop de Vâlcea, PS Siluan de la Gyula, PS Sofronie de la Oradea, PS Timotei din Spania, PS Macarie din Suedia. La catedrală a venit şi fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu. La scurtă vreme, patriarhul s-a întors în reşedinţa mitropolitană, împreună cu ierarhii, unde avea programate discuţii administrative.

Emil Boc şi-a confirmat prezenţa la înmormântarea lui IPS Bartolomeu, care va avea loc la Catedrala Ortodoxă. “Avea o capacitate extraordinară de a-ţi transmite valorile creştine, valorile morale. A fost arestat în două regimuri, a intrat în contradicţie cu două regimuri”, a spus Boc despre cel trecut la cele veşnice. Premierul a precizat încă de marţi seară, într-o emisiune televizată la NCN, că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a ajunge la acest “ultim eveniment din viaţa pământească” a ierarhului. “Avem confirmarea prezenţei premierului Emil Boc şi a echipei sale, a lui Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, autorităţi locale şi din judeţele Mitropoliei. Nu vor veni mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, şi arhiepiscopul Aradului, IPS Timotei”, a spus Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Bogdan Ivanov.

Mai toţi înalţii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe vin la Cluj

Majoritatea ierarhilor din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au confirmat prezenţa la ceremonia de înmormântare a mitropolitului Bartolomeu. Între cei care au anunţat că vor lua parte la Liturghia Arhierească şi la slujba de înmormântare a mitropolitului Clujului se numără mitropolitul Serafim, al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, mitropolitul Iosif, al Europei Centrale şi Meridionale, şi mitropolitul Teofan, al Moldovei, care soseşte la Cluj în această dimineaţă.


Comenteaza