Prima casă, plină de mucegai

Prima casă, plină de mucegai
O tânără şi-a cumpărat de un an locuinţă cu programul “Prima casă”, dar stă tot în chirie pentru că apartamentul este nelocuibil.
Cătălina Sonohat, în vârstă de 32 de ani, şi-a cumpărat apartamentul în august 2009, într-un bloc nou, dar nu a locuit în el deloc deoarece pereţii s-au degradat din cauza infiltraţiilor de apă. Tânăra şi-a angajat avocat pentru a-l obliga, prin instanţă, pe constructor să-i repare locuinţa sau să-i dea alta. Constructorul susţine că este dispus să efectueze reparaţiile, dar că proprietara nu-i permite accesul în apartament.

Prima casă multvisată s-a transformat pentru o tânără în coşmar. Cătălina Sonohat a achiziţionat prin programul “Prima casă” un apartament cu două camere în ansamblul Neptun din Floreşti. Ea a ales o locuinţă la parter pentru că era mai ieftină: 16.000 de euro la stadiul semifinisat. Nu s-a gândit însă, în urmă cu un an, când l-a cumpărat, că apartamentul se va degrada în totalitate din pricina umezelii ce a pătruns în pereţi. Aceştia sunt, acum, plini de mucegai, iar la intrarea în apartament te loveşte un miros insuportabil. O groapă imensă ne întâmpină pe holul domiciliului. “Au săpat muncitorii pentru că au crezut că este o ţeavă spartă, dar nu au găsit nimic. Apa este de la ploi şi s-a infiltrat pentru că nu sunt bune izolaţiile. Blocul este construit la un nivel foarte jos”, spune proprietara. Şi împrejurul apartamentului sunt săpături, deşi blocul e nou şi toate utilităţile ar trebui să funcţioneze impecabil.

Problemele au apărut iarna trecută, tocmai când Cătălina Sonohat vroia să se mute în noua casă. “Terminasem finisajele, mi-am adus mobilă, dar a apărut umezeala. Nu am locuit deloc aici. Plătesc două rate la bănci, una pentru «Prima casă» şi una pentru creditul ce l-am luat ca să finisez apartamentul, şi dau banii şi pe chirie”, spune tânăra. Aceasta a încercat rezilierea contractului încheiat cu banca de la care a luat creditul pentru achiziţionarea locuinţei, însă răspunsul instituţiei bancare a fost negativ. Acum, Cătălina Sonohat şi-a angajat un avocat pentru a-l da în judecată pe constructor. “Să repare stricăciunile sau să-mi dea alt apartament şi să-mi plătească ratele la bancă pe perioada cât nu pot folosi locuinţa!”, cere tânăra.

Proprietara a depus reclamaţie şi la Inspectoratul Teritorial în Construcţii. În urma controlului, reprezentanţii instituţiei au constatat că la pereţii apartamentului “au apărut degradări de suprafaţă, cauzate de infiltraţiile de apă în zona demisolului imobilului”. Inspectoratul a dispus constructorului “asigurarea întocmirii expertizei tehnice de calitate a proiectului şi a lucrărilor executate în vederea stabilirii cauzelor care au provocat infiltraţiile în zona demisolului şi a modului de remediere a neconformităţilor”.

Investitorul Călin Grigoraş susţine că apa provine de la o ţeavă spartă. “Eu vreau să rezolv problema. O aştept pe doamna să deschidă uşa. Am găsit sursa de apă, dar proprietara nu mă lasă să termin reparaţia. Am oprit apa şi s-au uscat pereţii faţă de cum au fost. Nu pot să ştiu de ce s-a spart ţeava”, a declarat întreprinzătorul.

Comenteaza