Prima istorie postdecembristă a presei clujene, lansată de un fost reporter al ZIUA de CLUJ

Prima istorie postdecembristă a presei clujene, lansată de un fost reporter al ZIUA de CLUJ
Fostul reporter ZIUA de CLUJ, Tiberiu Fărcaş, îşi lansează la mijlocul lunii următoare un volum de istorie a presei postdecembriste din Cluj.
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ
Cartea “Colosul cu picioare de hârtie” cuprinde istoria mass-mediei clujene între anii 1989 şi 2010 iar Fărcaş spune că nu a stabilit încă data lansării.

Volumul are aproape 500 de pagini şi o mie de fotografii şi va costa la lansare 30 de lei. “Nu vor exista volume de protocol. Datorită volumului mare de muncă şi a efortului depus de echipa care m-a sprijinit, toate volumele vor fi puse în vânzare”, a declarat acesta pe blogul său.

Cartea a fost scrisă efectiv între septembrie 2009 şi septembrie 2010 după o selecţie şi o punere pe capitole care a durat patru ani. “Am strâns ziare timp de 20 de ani. Ceea ce nu am putut documenta din arhiva mea am documentat în perioada ianuarie – august 2009 şi mai-august 2010 la Biblioteca Centrală Universitară, sala Marino-Raţiu”, a spus autorul pentru ZIUA de CLUJ.

Cartea este recomandată de istoricul Mircea Popa şi de profesorul universitar Vasile Dâncu, de la Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). “Presa scrisă clujeană a avut momentele ei de strălucire şi de cădere. În fiecare zi a celor două decenii de libertate vreo sută şi ceva de oameni se înghesuiau prin redacţii, ei fiind primii care au visat să facă dreptate, să construiască democraţia, să devină celebri sau să câştige o pâine mai albă. Pentru visele lor unii poartă astăzi papion, alţii au primit chiar cătuşe, unii au rămas în redacţii fără să primească prea multe în schimb”, spune Dâncu în postfaţa cărţii. El spune despre Fărcaş că a “simţit gustul plumbului în salivă” şi că a “văzut multe răsărituri de soare întorcându-se spre casă din redacţii”. Despre demersul acestuia, Dâncu spune că este “monumental” şi că lucrarea este “excepţională”.

Fărcaş are o experienţă de 16 ani în presa scrisă şi televiziune. Este membru fondator şi fost secretar al Asociaţiei Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) şi urmează cursurile de doctorat în Istoria Presei la Facultatea de Filologie a Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza