Prima şcoală a frizerilor de câini din România la Cluj. Vezi cât costă cursul

Prima şcoală a frizerilor de câini din România la Cluj. Vezi cât costă cursul
Singura şcoală din România care organizează cursuri pentru cei care doresc să devină specialişti autorizaţi în tunsul câinilor funcţionează la Cluj.

Cei care doresc diplomă de stilist canin trebuie să plătească 2.200 de lei dacă vor să urmeze cursurile de "coafor canin". Cursul a fost deschis în premieră la Cluj-Napoca şi oferă absolvenţilor, după două luni, diplome eliberate de Ministerul Muncii, care pot fi folosite peste tot în Uniunea Europeană.

"Până anul trecut, termenul de coafor canin nu exista în nomenclatorul meseriilor din România", spune Darius Isai, directorul Şcolii Canine din Cluj. "Am facut demersurile necesare şi am reuşit să introducem această meserie în nomenclator, cu codul 516402, la sfârşitul lunii august 2011 a fost publicat anunţul în Monitorul Oficial".

Specialistul mai afirmă că meseria de groomer se practică de mai bine de 20 de ani pe piaţă, "însă noi nu am avut ocazia de a avea o şcoală de coafor canin în România". Cei pasionaţi de acest job sau hobby au fost nevoiţi să se îndrepte spre ţările vecine în vederea obţinerii unei astfel de diplome specializate. „Sunt multe persoane care merg în Viena să facă cursuri de specialitate, la un preţ destul de mare - 3.000 - 4.000 de euro. Cursul la şcoala noastră costă 2.200 de lei şi se poate plăti în rate. Se învaţă tot ce ţine de coafor, tuns, spălat şi aranjat, tunsori de expoziţie, tunsori standard, cosmetică canină, dermatologie, rase de câini", explică Isai.

Printre cursanţii şcolii se numără studenţi sau absolvenţi de facultate care vor să îşi deschidă propriul salon de coafură canină sau vor să lucreze în străinătate în acest domeniu. "Am avut chiar şi medici veterinari care au dorit să înveţe în detaliu cum se coafeaza un câine", remarcă Isai.

Şcoala din Cluj a organizat până acum cinci serii a câte zece cursanţi, din orase ca Bucureşti, Oradea, Suceava, Braşov, Arad, Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Reşita, Râmnicu Vâlcea şi Craiova. „Ar trebui ştiut că există anumite riscuri pentru cei care nu au cunoştinţele necesare pentru a tunde un câine. Se pot răni, pot rani animalul sau să-l sperie. Veterinarii care practică tunsul animalelor de companie fără a avea această diplomă o fac în ilegalitate", explică Isai.

Cursul durează două luni, perioadă în care viitorii stilişti canini învaţă totul despre toaletarea şi anatomia elemente esenţiale câinelui, scurt istoric, originea lor, tipurile raselor, dermatologie , comportamentul câinelui , reacţii , comunicarea cu clienţii , rase de câini , grupe de câini, tunsori standard , tunsori de expoziţie , trucuri şi multe altele. Cosmetica canină, precum şi multe secrete legate de întreţinerea îndrăgitelor patrupede.

Comenteaza