Primar condamnat penal şi demis de prefect, repus în funcţie de Tribunalul Cluj

Primar condamnat penal şi demis de prefect, repus în funcţie de Tribunalul Cluj
Ordinul prefectului judeţului Cluj de demitere din funcţie a unui primar clujean condamnat penal a fost anulat de Tribunalul Cluj.

Tribunalul Cluj a hotărât miercuri să anuleze ordinul dat de prefectul Gheorghe Vuşcan, în iulie 2016, prin care primarul comunei Cojocna, Teodor Bucur, condamnat penal pentru înşelăciune, a fost demis din funcţie. Prin aceeaşi decizie instanţa a decis ca primarul să fie repus în funcţie.

Decizia nu este definitivă şi ea va putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, a informat, pentru ZIUA de CLUJ, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, judecătorul Simona Trestian.

Ordinul prefectului a fost dat potrivit legii statutului aleşilor locali, care stabileşte că "încetează de drept calitatea de primar în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate".

Legea nu stabileşte dacă este vorba de condamnare cu executare sau cu suspendare şi nici dacă este vorba de fapte petrecute în exercitarea mandatului sau pentru fapte petrecute înainte de începerea mandatului.

Bucur are o condamnare definitivă şi irevocabilă dictată de Curtea de Apel Cluj în 2014, de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de complicitate la înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, într-un caz de fraudare a bugetului Casei de Pensii.

El a candidat sub sigla PNTCD, cu un afiş electoral (foto), care avea drept slogan „Cinste, Dreptate, Adevăr", şi a câştigat alegerile cu 24,7% din voturi. Vuşcan a afirmat că încă nu a primit hotărârea, că aşteaptă să primească decizia instanţei şi după aceea va decide calea de urmat în acest caz.

Dacă prefectul va ataca sentinţa dată de Tribunalul Cluj atunci ultimul cuvânt în această speţă îl va avea Curtea de Apel Cluj.

Reamintim că prefectul a emis, în 19 octombrie 2016, un alt ordin, nr 486/19.10.2016, prin care a dispus încetarea de drept înainte de termen a mandatului unui alt primar clujean, Ioan Morar, primarul comunei Râşca, judeţul Cluj, ca urmare a condamnării acestuia prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiţionată a pedepsei.

Comenteaza