Primăria clujeană cere retroactiv impozite de 3,6 milioane

Primăria clujeană cere retroactiv impozite de 3,6 milioane
Peste 300 de transportatori au primit înştiinţări că sunt datori la municipalitate ca urmare a unei recalculări a impozitelor pe remorci şi semiremorci din ultimii cinci ani.

Şoc pentru transportatorii din Cluj-Napoca. În urma unor controale făcute de Curtea de Conturi s-a descoperit că primăria a impozitat greşit remorcile si semiremorcile aşa că transporatorii trebuie să achite acum retroactiv diferenţe de impozit din ultimii cinci ani . Suma totală pe care o au de plătit în plus transportatorii ajunge la 3, 6 milioane de lei. Unii vor să-şi mute firmele din Cluj-Napoca.

Aproape jumătate din bani sunt penalizări pentru neplată cu toate că transportatorii au terminat anul 2012 cu datorii zero la primărie. Aceştia au anunţat deja vor contesta în justiţie sumele şi se pregătesc de proteste.

Peste 300 de transportatori cu sediul în Cluj-Napoca au primit înştiinţări că au de plătit diferenţe de impozit pe remorci şi semiremorci plus penalizări pentru neplata timp de 5 ani a acestor diferenţe. Aurel Teburzuca deţine o firmă cu 17 semiremorci şi a aflat că primăria i-a cerut să achite retroactiv diferenţă la impozit de 49.000 de lei, la care se adaugă penalizări de 24.000 de lei. "Sunt circa15.000 euro! Trebuie să muncesc un an şi jumătate să fac banii ăştia. E anormal, clar. Oricine îşi face calcule la sfârşit de an. Să afli aşa, după cinci ani, şi să-ţi mai pună şi penalizări e absurd. Dacă primăria a greşit să plătească!", spune Teburzuca. Un alt transportator, cu 30 de semiremorci, a aflat că este dator cu 125.000 de lei. Acesta spune că mai dubios este cum s-au calculat penalizări pe ceva de care habar nu avea. "Dacă există vreo diferenţă de plată sunt dispus să plătesc, dar nu penalităţi de 50%, în fiecare an cumulate penalitate la penalitate. Aberaţie totală!. Îi dăm în judecată, contestăm. O să suporte toate consecinţele ", spune Ovidiu Târnovean, patronul unei firme de profil.

Transportatorii spun că şi-au plătit în fiecare an impozitele şi că aveau datorii zero la sfârşitul anului trecut. "Ne-am plătit impozitele în fiecare an, la începutul anului. Cât ni s-a cerut atât am dat, n-am avut obiecţii. Acuma ne solicită suplimentar... în ce bază şi ce temei, nu ştim", susţine Florian Broscoi, alt transportator. Patronii firmelor de transport anunţă proteste. "Credem că cineva a avut interes să scoată bani de la noi. Vom contesta legal în instanţă şi vom demara proteste. Nu se poate o asemenea aberaţie să fie lăsată la voia întâmplării", a afirmat Dumitru Broscoi, patronul unei firme cu 17 semiremorci.

Reprezentanţii primăriei spun că municipalitatea a fost obligată de Curtea de Conturi să recalculeze impozitele în baza altui articol din Codul Fiscal decât cel la care s-au raportat funcţionarii de la Direcţia de Taxe şi Impozite. "La un control în 2011 s-a dat o rezoluţie de către Curtea de Conturi potrivit căreia ar fi trebuit să calculăm aceste impozite conform altor articole din Codul Fiscal, care ar fi presupus taxe mai mari pentru proprietarii de remorci şi semiremorci", a spus purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu. Municipalitatea s-a judecat timp de un an cu Curtea de Conturi, dar a pierdut procesul definitiv la sfârşitul lui 2012. Astfel, a fost obligată de instanţă să recupereze banii. "Primăria va face demersuri astfel încât să eşaloneze aceste sume, care sunt foarte mari, Din nefericire, ele trebuie recuperate, existând această decizie definitivă a instanţelor, chiar dacă şi azi suntem convinşi că am calculat corect taxele pentru semiremorci. Dacă nu se recuperează banii, conducerea primăriei riscă închisoarea pentru nerespectarea unei sentinţe judecătoreşti", a precizat Oana Buzatu. Termenul de plată din înştiinţările primite de transportatori este 5 februarie.

Explicaţiile instanţei: "încadrare greşită în altă grupă de impozitare"

Contestaţia Primăriei Cluj-Napoca împotriva deciziei Curţii de Conturi s-a judecat atât la Tribunal, cât şi la Curtea de Apel. Ambele instanţe au constatat că funcţionarii primăriei au greşit formula de calcul a impozitului pentru remorci şi semiremorci. În motivarea instanţei se arată că primăria nu a făcut diferenţa între combinaţiile de autovehicule cu masă egală sau mai mare de 12 tone, impozitate în baza alineatelor 4 şi 5 ale articolului 263 din Codul Fical, şi remorcile, semiremorcile sau rulotele care nu fac parte dintr-o combinaţie de autovehicule, impozitate în baza alineatului 6 al aceluiaşi articol din Codul Fiscal. "Dată fiind menţiunea expresă a legiuitorului, urmează că pentru remorcile şi semiremorcile care fac parte dintr-o combinaţie de autovehicule nu pot fi aplicate valorile din tabelul de la alineatul 6", a precizat instanţa.
În acelaşi sens, Hotărârea de Guvern (HG) nr. 44/2004 privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal stabileşte la punctul 113 că "pentru remorci, semiremorci si rulote impozitul anual este stabilit în sumă fixă în lei/an, în mod diferenţiat, în funcţie de masa totală maximă autorizată a acestora, dar NU intră sub incidenţa prevederilor punctului 113 mijloacele de transport care fac parte din combinaţiile de autovehicule - autovehicule articulate sau trenuri rutiere - de transport marfă cu masa totală maximă autorizată de peste 12 tone, prevăzute la art. 263 alin. 5 din Codul fiscal" .
Pe de altă parte, punctul 115 din HG nr. 44/2004 statuează că „Impozitul pe mijloacele de transport se stabileşte pentru fiecare mijloc de transport cu tracţiune mecanică, precum şi pentru fiecare remorcă, semiremorcă şi rulotă care are cartea de identitate a vehiculelor, chiar dacă acestea circulă în combinaţie".
"Din coroborarea acestor texte legale reiese că impozitarea remorcilor şi semiremorcilor conform art. 263 alin. 6 din Codul fiscal s-a realizat cu încadrarea greşită a acestora în altă grupă de impozitare", concluzionează instanţa de judecată.

 

Comenteaza