Primaria din Chinteni, pârâtă la Strasbourg
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 22:26
- Eveniment
- Ascultă știrea
“Primăriţa” Suciu îl trimite direct la CEDO. De mai bine de patru ani în care a pierdut zeci de procese la toate instanţele din judeţ şi superior ierarhice din ţară, clujeanul Inocenţiu Poruţiu se pregăteşte să acţioneze Primăria Chinteni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Omul susţine că valoarea bunurilor pe care le revendică depăşeşte suma de 8 milioane de euro.
O “mumie” a unei foste mori din Chinteni, 16 hectare de teren şi o jumătate de lac sunt motivele pentru care Inocenţiu Poruţiu, un clujean de 68 de ani, a făcut şi continuă să facă drumuri lunare la Parchet, Judecătorie, Tribunal, Curtea de Apel Cluj şi chiar la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Bărbatul se bazează pe mai multe acte doveditoare că bunicul său, preotul Emil Poruţiu, ar fi fost proprietarul de drept al unui teren de 50 de hectare, al morii şi al lacului din sat. Ulterior, din acest teren au fost vândute mai multe hectare, în 1953 familia având în posesie doar 16. în urma colectivizării forţate, tatăl lui Inocenţiu Poruţiu este arestat în 1952 pentru că a fost considerat “chiabur”, iar pământul trece în proprietatea Statului Român, care eliberează o nouă Carte Funciară abia peste 13 ani de la rapt.
Chiar dacă, de la prima acţiune de punere în posesie intentată în 2005, niciun judecător de la nicio instanţă nu i-a dat câştig de cauză, bărbatul a continuat să invoce diferite “vicii de procedură” motivate de faptul că judecătorii nu ar fi luat în considerare actele ataşate la dosar.
La cel mai recent termen, din 4 iunie, Judecătoria Cluj-Napoca a respins o altă acţiune, de această dată pentru acuzele împotriva secretarului Primăriei Chinteni, Marius Chişu, considerat “infractor” pentru că ar fi înscris ilegal cererea formulată în 1991, de mătuşile defuncte ale lui Poruţiu, pentru punere în posesie. în cursul zilei de ieri, bărbatul a făcut din nou recurs la Tribunalul Cluj, după care, în cazul în care acţiunea îi va fi din nou respinsă, spune că va merge la CEDO.
în afara motivelor juridice care nu certifică validitatea unor acte, alte motive care duc la respingerea continuă a acţiunilor lui Poruţiu sunt faptul că porţiuni din terenul revendicat se află în prezent în posesia altor chinteneni, iar pe o parcelă de 361 metri pătraţi, funcţionează sediul postului comunal de poliţie. O porţiune din lac este şi ea trecută în actul de proprietate al altui localnic.
“în cererea de retrocedare, Chişu (secretarul Primăriei, n.red.) a scris că tatăl meu ar fi vândut terenul, moara şi lacul, din acest motiv nu mi se pot retroceda. De fapt, tatăl meu a fost arestat drept “chiabur” în ’52, iar în ’53, Statul Român le-a preluat. în ’66 au fost luate în administrarea Sfatului Popular Chinteni”, a declarat Inocenţiu Poruţiu. Omul mai susţine că niciunul din actualii proprietari nu a putut fi intabulat pentru că, în continuare, terenurile figurează pe numele bunicului său.
“Toţi au interese. Vor să anuleze actele de proprietate pentru cei pe care i-au pus ilegal în posesie, pentru ca terenurile să reintre în administrarea lor. Primăriţa Lucia Suciu nu s-a prezentat la niciunul din cele prime şase termene, după care a refuzat să fie făcută expertiza documentelor”, a declarat Poruţiu. Clujeanul spune că valoarea bunurilor solicitate e de 8 milioane de euro şi va lupta la CEDO pentru ele. “Există precedente ca să mi-l recuperez”, a încheiat, hotărât, bărbatul.
Primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că este la curent cu acţiunile lui Inocenţiu Poruţiu. “Să meargă la CEDO. Bunicul lui a vândut terenul, iar pe moară nu a depus nicio solicitare de punere în posesie. Respect legea şi nu pot demola casele oamenilor, dar important e ce decid instanţele.
Am scos o expertiză din C. F. şi s-a demonstrat că nu e aceeşi suprafaţă cea revendicată cu fosta proprietate”, a declarat Lucia Suciu. Mai mult, primăriţa a menţionat că Poruţiu are interdicţie de a se apropia mai mult de 500 de metri de Primărie pentru că “ne blestema în fiecare zi şi, după el, toată lumea e vinovată”.