Primarii din Alianța Vestului se întâlnesc la Cluj cu ministrul Transporturilor. Miza: infrastructura din Transilvania

Primarii din Alianța Vestului se întâlnesc la Cluj cu ministrul Transporturilor. Miza: infrastructura din Transilvania

Primarii municipiilor Cluj-Napoca, Oradea, Arad, și Timișoara, care au format în 2018 Alianța Vestului, se întâlnesc astăzi la Cluj cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

După discuţiile de la sediul primăriei, ministrul Bode merge la prefectură, unde participă la o ședință tehnică de lucru cu reprezentanții instituțiilor avizatoare din județul Cluj, referitor la proiectul ,,Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca- Oradea- Episcopia Bihor".

Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat, în 2018, Alianţa Vestului (AVE), un parteneriat sub forma unei asociații de dezvoltare intercomunitară, prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

Structura le permite edililor din cele patru localități să facă schimb de experiență, dar și să inițieze împreună „proiecte mari, care ies din matca celor patru orașe și au impact regional și răsfrângere națională și europeană”.

Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Alianța Vestului are sediul în Timișoara. Printre cele mai importante obiective sunt accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania, susținerea și urgentarea implementării proiectului Autostrada Via Carpathia, susținerea și urgentarea proiectului Autostrada Timișoara - Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între toate cele patru orașe, dezvoltarea unei rețele de transport public intraregional și interregional și creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou.

Planul primarilor din cele patru orașe este să promoveze un set comun de infrastructuri specifice, precum și un pachet de facilități oferite agenților economici, dar și să susțină parteneriatele între universități și mediul de afaceri și administrația publică locală. Aceștia susțin construirea spitalelor regionale de urgență Cluj și Timișoara, ca poli de interconectare cu spitale județene.

Patrimoniul inițial al AVE este de 80.000 de lei, iar contribuțiile sunt egale pentru cei patru membri fondatori. Cele patru orașe mai plătesc o cotizație anuală stabilită la 0,5 euro/locuitor. Primul președinte ale AVE este primarul Timișoarei, Nicolae Robu, vicepreședinte fiind Călin Bibarț, actualul edil șef din Arad. Din ave ai fac parte primarul Clujului, Emil Boc, și cel al Oradiei, Ilie Bolojan.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza