Primarul Clujului a fost în mijlocul protestului din Bruxelles: „M-am dus să iau pulsul. Să înțeleg exact revendicările fermierilor”

Primarul Clujului a fost în mijlocul protestului din Bruxelles: „M-am dus să iau pulsul. Să înțeleg exact revendicările fermierilor”
| Foto: digi24.ro

Fermierii europeni au protestat joi în fața Parlamentului European de la Bruxelles. Au fost aproximativ 1.000 de tractoare și maşini agricole. Fermierii au ars cauciucuri și au aruncat cu obiecte către clădirea PE.

Edilul municpiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a relatat, la ZIUA LIVE, că s-a dus în mijlocul protestatarilor, fiind prezent la Comitetul European al Regiunilor, desfășurat în capitala Belgiei.

Întotdeauna când se întâmplă un eveniment de o asemenea amploare, încerc să-mi fac propria imagine. Nu să fiu influențat de unii sau de alții. În consecință, m-am dus acolo în piață, între fermieri, între greviști, ca să prind pulsul și să înțeleg exact revendicările lor. Din punctul meu de vedere, concluziile ar fi următoarele: fermierii nu sunt anti-europeni. Oamenii aceștia nu sunt împotriva Europei și a Uniunii Europene.

Pe bună dreptate, ei și-au cumpărat tractoarele cu care au fost la Bruxelles, în ceea mai mare parte pe bani europeni. Pe de altă parte, primesc foarte multe subvenții din partea UE. Ei nu au dimensiuni extremiste, nu vor distrugerea Uniunii Europene. Totuși, fermierilor le-a ajuns cuțitul la os. Un cumul de factori, de la creșterea prețurilor, la criza cerealelor din Ucraina, la relația cu alte state din afara UE, pur și simplu i-a pus în situația de a ajunge în pragul falimentului.

Deci problema lor este reală. Deja Uniunea Europeană a anunțat ieri, prin Ursula von der Leyen, un anumit set de măsuri care va urma parcursul legal de aprobare. Fermierii vor avea sprijin financiar și legislativ din partea structurilor UE. Eu cred că întotdeauna cea mai bună politică este și rămâne politica rezolvării problemelor oamenilor. Să știți că protestul s-a terminat exact când trebuia să se termine. Acei oameni au arătat un anumit respect. Vocea lor a fost auzită cred eu. Europa este soluția la problemele fermierilor”, a declarat, la ZIUA LIVE, Emil Boc.

Cum încearcă extremiștii să profite de astfel de crize

Evident că extremiștii sau partidele de opoziție încearcă să se cațere pe orice element care apare în societate, pe orice potențială nemulțumire. Și fermierii din România, și cei din UE au înțeles că nu extremismul este soluția. Oamenii aceia nu au soluții reale la problemele lor. Doar Uniunea Europeană are potențialul și sursa de a găsi soluțiile adevărate” - Boc.

Comenteaza