Primarul Clujului, participant la Revoluția din '89: "A fost o rafală de foc de armă ca un trăsnet"

Primarul Clujului, participant la Revoluția din '89: "A fost o rafală de foc de armă ca un trăsnet"
| Foto: Actual de Cluj

Primarul Clujului, Emil Boc, a povestit cum a participat la Revoluția din 1989. Apare și în filmul documentar "Mărturii fotografice de la Revoluție", realizat de Rareș Beuran. 

„M-am bucurat zilele trecute că am văzut o expoziție de excepție a lui Rareș Beuran, de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, unde a făcut un film documentar despre Cluj. A venit cu noi poze, cu noi detalii despre Revoluția de la Cluj și am avut plăcuta surpriză să văd că cineva, care plecase în SUA a lăsat în țară, într-un pod, filme care nu era developate și a avut acum acces la acele filme și au găsit și o poză unde eram în data de 22 decembrie pe balconul de la Primăria veche. Mi-am amintit cu plăcere și emoție de acele momente, de ziua pe care o trăiam atunci și cu energia pozitivă declanșată de speranța unui altfel de viitor pe care îl puteam avea (...)

Eram student în anul 4 la facultate și așteptam să intru într-o nouă etapă a vieții.  Adevărații revoluționari sunt Matiș, cu care mă întâlnisem cu o zi înainte, Nemeș, cu care mă întâlnisem la Arizona. Militarii aceia era niște copii, fără prea multă instruire militară, așa i-am văzut eu cu mintea mea de atunci. Țineau armele îndreptate spre pământ. Nu credeam că vor trage, comunismul era un curent umanist, care punea omul în centrul atenției (...) A fost o rafală de foc de armă ca un trăsnet. Cred că unele gloanțe au ricoșat din pământ, iar altele au fost trase direct (...)

M-am bucurat că această nouă etapă a vieții a coincis cu drumul spre libertate. Eram în zona Continentalului când a plecat Ceaușescu și după am plecat cu un grup important care era condus de Nicu Vălean, un lider incontestabil. Eu eram în echipa lui, pe care am coordonat-o nu fără riscuri. Noi stăteam la balcon și încercam să ținem mulțimea alături de noi, să le explicăm tot ce se întâmplă, pentru că nimic nu era sigur. Încercam să construim asigurarea funcționării orașului deoarece erau incendii, spargeri și asigurarea vieții pentru că treceai de la comunism la alt regim”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.

Revoluția Română din 1989 s-a desfășurat în perioada 16-22 decembrie 1989. Românii au ieșit atunci în stradă și au cerut înlăturarea regimului comunist.

FOTO articol actualdecluj.ro

Comenteaza