Primii refugiaţi ucraineni care și-au găsit de muncă în România. Unde vor lucra aceştia

Primii refugiaţi ucraineni care și-au găsit de muncă în România. Unde vor lucra aceştia
| Foto: digi24.ro

Primii 44 de cetăţeni din Ucraina ajunşi în România din cauza războiului au fost angajaţi, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Conform ministrului, cei 44 de refugiaţi au fost angajaţi de o companie din Bistriţa.

Marius Budăi anunţă că, în paralel, ANOFM oferă servicii de profilare, consiliere şi îndrumare pentru mai mulţi cetăţeni ucraineni care şi-au manifestat dorinţa de a se angaja.

Pliante cu informaţii pentru cetăţenii ucraineni, privind condiţiile de angajare în România, sunt împărţite şi afişate în vămi, gări, autogări şi alte puncte des tranzitate.

Guvernul a stabilit că cetăţenii ucraineni vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă pe teritoriul României în baza declaraţiei pe propria răspundere, dată angajatorului român.

Prin această declaraţie ei îşi asumă că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadraţi şi că nu au antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.

De asemenea, cetăţenii proveniţi din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a fi necesară obţinerea, de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina, a vizei de şedere în scop de muncă.

Comenteaza