Primul blog al unui arestat preventiv

Primul blog al unui arestat preventiv
Un tânăr judecat pentru trafic de droguri a devenit “blogger preventiv”, aşa cum scrie pe blogul său. Ionuţ Pintea este încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, însă a reuşit să treacă dincolo de gratii, cel puţin în lumea virtuală.

Ionuţ Pintea, în vârstă de 24 de ani, este primul arestat preventiv care şi-a făcut blog de după gratii: www.bloggerpreventiv.wordpress.com. Deşi a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri, tânărul luptă acum pe blog împotriva consumului de narcotice. "Am creat blogul ca să previn aceste chestii pentru care mă aflu la închisoare. Îmi pare rău pentru ce am făcut", a spus Pintea. Tânărul nu are acces la internet în penitenciar, dar a găsit o metodă prin care să-şi creeze blogul şi să-şi publice gândurile, cu ajutorul unei persoane din afară. "Scriu câte o scrisoare, o trimit la cineva din Bucureşti, care apoi o transcrie pe internet pe blog", a povestit tânărul în timp ce era dus de la sala de judecată spre duba ce urma să-l ducă la Penitenciarul Gherla.

Deocamdată, singura secţiune în care a scris este "Povestiri din arest", dar pe viitor intenţionează să scrie şi poezii. Ionuţ Pintea arată pe blog că a stat în celulă cu Alain Modrea, fostul şef al Vămii Cluj. "Timpul trece mai repede de când m-am mutat cu Alain în celulă. Având în vedere că amândoi avem un anumit nivel de educaţie, citeam mult. Aşteptam cu nerăbdare zilele de vizită, când amândoi primeam de la cei dragi cărţi. Ne-am obişnuit destul de repede cu ideea că societatea ne-a respins; devenisem nişte infractori de drept comun", a scris Pintea pe blog. Între timp, Modrea a fost eliberat. Cel mai bun prieten al lui Pintea a devenit un tânăr condamnat la 8 ani de închisoare pentru trafic de droguri. Tânărul scrie pe blog experinţele din celulă. "În camera unde mă aflu, toţi, în afară de două persoane, suntem preventivi, adică în plin proces. Unul dintre cei condamnaţi a primit 22 de ani pentru omor calificat, deosebit de grav. De la aflarea sentinţei, parcă sufletul i-a părăsit trupul, ochii-i sunt pierduţi, nu mai au nici o sclipire".

Avocatul lui Pintea apreciază metoda inedită a clientului său de a comunica cu societatea. "Probabil că a socializa cu alte persoane îl ajută, dar în penitenciar există un sistem de reinserţie socială şi ar fi mult mai util", a spus avocatul Tiberiu Ban. Ionuţ Pintea scrie pe blog despre condiţiile din Penitenciarul Gherla, dar şi cum a ajuns consumator şi traficant de droguri. Tânărul ne anunţă că lucrează în paralel la o autobiografie.

 

Comenteaza