Primul primar postdecembrist al Clujului are un mesaj critic către liderii politici: “nu voi uita cum am fost îndepărtaţi, marginalizaţi” GALERIE FOTO

Primul primar postdecembrist al Clujului are un mesaj critic către liderii politici: “nu voi uita cum am fost îndepărtaţi, marginalizaţi” GALERIE FOTO
La 25 de ani de la Revoluţia din 1989, autorităţile locale au inaugurat sâmbătă o plăcuţă comemorativă dedicată primei conduceri democratice a Clujului. Primul primar al municipiului de după căderea regimului comunist a profitat de prilej pentru a critica dur actualii lideri politici ai ţării.

Amplasată pe imobilul de pe Bd. Eroilor nr. 2, placa, pe care sunt imprimate pentru posteritate numele membrilor primului Comitet Provizoriu al Salvării Naţionale din Primăria Cluj-Napoca, a fost dezvelită de faţă cu câţiva dintre cei care au fost direct implicaţi în evenimentele din decembrie 1989.

Printre ei s-a numărat Nicolae Vălean, preşedintele comitetului în cauză, dar şi actualul edil al Clujului, Emil Boc, pe atunci un simplu revoluţionar care îl ajuta cum putea pe cel care, după cum a declarat, i-a servit drept model. 

"Eu am fost un simplu participant care am avut şansa să învăţ de la aceşti oameni, am fost parte la câteva lucruri pe care nu le trăieşti decât o singură dată în istorie, darmite într-o viaţă de om. Am văzut la acea vreme un om de la care am învăţat multe în politica de mai târziu, capacitatea de a fi extraordinar de calm şi de precis când în dreapta în stânga se trăgea, se dărâmau, erau pericole.

Mergeţi la masa de şedinţă de la Finanţe, unde se întrunea echipa şi lua deciziile, în frunte cu domnul Vălean, şi veţi vedea la câţiva centimetri de capul dânsului cum a trecut un glonţ. Şi acum este o urmă în peretele de acolo. Eu nu am fost la momentul acela acolo, dar am fost după de câteva ori că primeam sarcină, ne trimitea domnul Vălean pe ăştia mai tineri să facem relaţia cu domnul Vişan, să asigurăm paza unităţilor de învăţământ, şi am văzut şi atunci un om impecabil, cu capacitatea să fie lucid şi să se ocupe de soarta celor care erau în stradă şi aşteptau să se ia decizia, aşteptau să se întâmple lucrurile bune", a afirmat el.

Participarea lui Boc la Revoluţie a fost evidenţiată şi de Vălean, care a precizat că alături de el se afla şi actualul europarlamentar Daniel Buda: "Şi în decembrie 1989 a fost aici, a venit, şi-a oferit serviciile, alături de Daniel Buda, dacă nu mă înşel. Noi deja eram constituiţi în acel consiliu al Frontului Salvării Naţionale, a stat cu noi trei-patru zile, pe urmă, luat cu alte treburi, şi-a cerut scuze şi a mers spre alte locuri unde avea interese".

Primul primar postdecembrist al Clujului a ţinut să-i felicite pe cei care au luptat cu dârzenie alături de el pentru libertate, cei care şi-au trecut astfel numele pe o placă ce poate fi considerată „o filă importantă dintr-o carte de istorie". S-a arătat, însă, dezamăgit că s-au retras "parcă ruşinaţi că ar fi nişte copii care şi-au stricat jucăria, cu capul în pământ" şi că în locul lor au venit nişte politicieni corupţi, pe care i-a criticat dur.

"Au urmat alţii. Şi acei oameni care au urmat după noi apar în câte o carte, foarte mulţi dintre ei apar în cartea de imobil cu câte 30-40 de apartamente, apar în cartea funciară cu câte 100-200 ha de pământ, apar în cartea creditorilor anumitor bănci de la care au luat bani, ducându-le la faliment. Aceia sunt oamenii care ne-au urmat nouă. Noi am rămas continuare cu pieptul şi cu cugetul împăcat că ceea ce am făcut atunci am făcut nu doar pentru noi, am făcut pentru întreaga comunitate, dar nu vom uita modul în care am fost îndepărtaţi şi marginalizaţi", a declarat Vălean.

Dezvelirea efectivă a plăcii comemorative a fost urmată de o scurtă slujbă de sfinţire a sa şi de un ceremonial de depuneri de coroane în memoria eroilor de la Revoluţie. 

Comenteaza