Producţie-record pentru justiţia clujeană în 2014. Uioreanu e capul de afiş

Producţie-record pentru justiţia clujeană în 2014. Uioreanu e capul de afiş
Cu siguranță, 2014 a fost cel mai agitat an pentru justiția clujeană. Fostul preşedinte al consiliului judeţean a fost arestat, fostul primar a fost condamnat. O mulţime de nume mai mult sau mai puţin cunoscute au fost anchetate.

Clujul a fost în trendul național în ce privește justiția. Nu s-a lăsat mai prejos decât Bucureștiul la arestări, dacă facem un calcul proporţional. Raportat la numărul de dosare penale cu nume importante din mediul administartiv, politic și de afaceri, cu siguranță 2014 a fost cel mai agitat an pentru justiția clujeană, în special datorită DNA-ului, depășind anul 2011 când au fost arestaţi fostul primar Sorin Apostu și omul de afaceri Călin Stoia.

Lista de noi nume grele de anul trecut care au ajuns pe masa judecătorilor este mult mai lungă: Horea Uioreanu, Ioan Petran, Ioan Bene, Mihnea Iuoraș, Tunde Peter, Rareş Pop. Tot anul acesta, Sorin Apostu a primit pedeapsa finală, iar fostul șef al Poliției Rutiere, pedeapsa pe fond. De asemenea, a fost achitat definitiv președintele BT, Horia Ciorcilă.

Pe lângă domeniul penal, putem remarca două procese interesante cu primăria: cel pentru montarea plăcuțelor bilingve și cel al romilor evacuați în 2010 de pe strada Coastei. De asemenea, a fost demolat un imobil de locuit după un proces lung de câțiva ani.

DOSARUL UIOREANU. Ziua de 29 mai 2014 va rămâne în istoria Clujului pentru că atunci a fost arestat preventiv fostul președinte al Consilului Județean Cluj, Horea Uioreanu, alături de oamenii de afaceri Ioan Bene, de la Construcții Napoca, și Vasile Pogăcean, de la Sinai Comimpex. Aceștia i-ar fi dat mită lui Uioreanu circa 400.000 de lei. Pe lângă cei trei, procurorii DNA Cluj i-au trimis în judecată în același dosar pe consilierul județean Ioan Petran și directorul de dezvoltare al companiei UTI, Gabriel Davidescu, pentru o mită de 10.000 de euro. Dosarul celor cinci se află încă la judecătorul de camere preliminară de la Curtea de Apel Cluj, astfel că procesul pe fond nu a început. La mijlocul lunii noiembrie, Uioreanu, Bene și Pogăcean au fost trecuți în arest la domiciliu.

DOSARUL CÂRTIȚA DNA. În timp ce lucrau la dosarul Uioreanu, procurorii DNA Cluj au descoperit că un coleg de-al lor, ofițer de poliție judiciară, Valentin Tătar, sustrăgea informații pentru a le da mai departe altor persoane. DNA a declanșat urmărirea penală împotriva nașului polițistului, care este senatorul Alexandru Cordoș. Tătar a încheiat acord de recunoaștere cu procurorul și a primit o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei dacă respectă unele măsuri de supraveghere.

DOSARUL CÂRTIȚA SRI. Tot de la Uioreanu a plecat alt dosar, instrumentat de Secția pentru militari din cadrul DNA București. În acest dosar au fost puși sub acuzare subofițerul SRI Anca Albu, mama acesteia și fostul subprefect Mihnea Iuoraș. Aceștia și Uioreanu au fost acuzați că au folosit informații nedestinate publicității. În afară de Horea Uioreanu, ceilalți trei inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Anca Albu a primit doi ani și 6 luni închisoare cu suspendare, iar Mihnea Iuoraș 1 an și 6 luni închisoare cu amânare. Horea Uioreanu a fi judecat pe fond la Curtea de Apel Cluj.

DOSARUL FANY. Procurorii DNA Cluj au început acțiunile în forță din acest an cu patronii firmei de transport Fany, arestați preventiv în 14 martie, alături de șefa direcției licențe din cadrul ARR. Acuzaţiile sunt de dare şi luare de mită (bani și bunuri - valoare totală de peste 15.000 euro) pentru a obține mai multe trasee de transport. Procesul se judecă la Tribunalul Cluj.

DOSARUL ISCTR. Fostul șef teritorial al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR) Rareş Pop, a fost arestat preventiv în 5 iunie sub acuzațiile de abuz în serviciu și luare de mită. Alături de el, a fost arestat și inspectorul Claudiu Crișan, pentru aceleași fapte. Cei doi sunt în arest la domiciliu. Procesul a început pe fond și are termen în luna ianurie.

DOSARUL TOWER. Mega-țeapa imobiliară Tower a ajuns pe masa judecătorilor, fiind trimisă tot de procurorii DNA Cluj. În dosarul sunt inculpați Mihai Chezan, două firme și o femeie. Aceștia sunt acuzați că au înșelat zeci de oameni că le vor construi locuințe. Oamenii au dat banii, dar blocul nu s-a mai construit. Prejudiciul calculat de anchetatori se ridică la peste 5 milioane de euro. Chezan este în libertate şi se află în SUA.

DOSARUL TUNDE PETER.  Fostul inspector șef adjunct de la Inspectoratul Școlar Județean Tunde Peter a fost arestată preventiv în 2 septembrie pentru că ar fi primit mită de 10.000 de euro de la candidați la Bacalaureat și titularizare. Rechizitoriul arată că ar fi cerut în total peste 21.000 de euro. Tunde Peter este judecată la Tribunalul Cluj, acum fiind în arest la domiciliu.

DOSARUL TRANSFEROVIAR. Omul de afaceri Călin Mitică a scăpat în vară de un proces penal pentru un prejudiciu adus CFR, în care a fost achitat definitiv, iar la sfârșitul lunii octombrie s-a trezit cu altă anchetă pe cap, mult mai stufoasă. În acest dosar sunt implicați doi directori din cadrul CFR Călători și directorul Salinei Ocna Dej, care sunt acuzați că au primit mită de la Mitică, și directorii din firmele acestuia pentru a le ajuta să câștige contracte cu companiile de stat. Inculpații se află în arest la domiciliu. Dosarul nu a fost încă trimis în judecată.

CONDAMNĂRI. Fostul primar Sorin Apostu a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, soţia lui, Monica Apostu, de profesie avocat, a primit 3  ani de închisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Călin Stoia a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspedanre pe un termen de încercare de 6 luni.

Fostul șef al Poliției Rutiere Cluj, Alexandru Mureșan, a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la 2 ani și 11 luni de închisoare cu executare pentru înșelăciune. Sentința nu este definitivă.

SURPRIZĂ. Spre sfârșitul anului, procurorul șef al DNA Cluj, Elena Botezan, cea care a instrumentat dosarele Apostu și Uioreanu, s-a transferat pe post de judecător la secția penală a Curții de Apel Cluj. Ea şi-a anunţat plecarea a doua zi după turul secund al alegerilor prezidenţiale. 

Comenteaza