Produse lactate cu ambalaje dubioase la Cluj

Produse lactate cu ambalaje dubioase la Cluj
Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au găsit în judeţul Cluj un sortiment de iaurt care prezenta modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului şi mirosului.

 Acţiunea de control a vizat respectarea prevederilor legale referitoare la lapte, produse lactate, unt şi brânzeturi. Controlul s-a desfasurat în toate judeţele şi în Bucureşti, în luna mai. Au fost controlaţi 995 de operatori economici, constatându-se abateri la 74%. Au fost verificate 148 t de lapte de consum şi lactate, dintre care 26 t nu se încadrau în prevederile legale. Au fost prelevate eşantioane de lapte şi de produse lactate, din care 20,4% nu se încadrau în parametrii fizico-chimici declaraţi. „În cazul în care ambalajul este bombat rezultă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului uman. Recomand consumatorilor să refuze produsele care au fost expuse la comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător", a declarat Bogdan Nica, preşedintele ANPC. Printre deficienţe s-au numărat produse cu caracteristici necorespunzătoare (existau în Cluj la comercializare), neîncadrarea în parametrii fizico-chimici sau în conţinutul de umiditate prevăzut prin acte normative, comercializarea produselor neetichetate. 10% dintre eşantioane nu se încadrau în conţinutul de grăsime declarat, iar 6%, în conţinutul de sare de pe ambalaj. 52% din judeţe comercializau lapte şi lactate în afara datei durabilităţii minimale şi a datei limită de consum stabilite de producători.

În Cluj au fost depistate ambalaje neetanşe ce prezentau scurgeri de conţinut sau erau degradate, fiind constatate la brânza proaspătă de vacă, preambalată. 30 % dintre operatorii controlaţi prezentau abateri la afişarea preţurilor.

Comenteaza