Profesorii UBB protestează împotriva pensionării la 65 de ani

Profesorii UBB protestează împotriva pensionării la 65 de ani
Un grup de universitari, conducători de doctorat şi alte cadre didactice ale Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) semnează un memoriu prin care cer anularea Legii educaţiei şi “revenirea cel puţin la legislaţia anterioară”.
Semnatarii documentului nu sunt de acord cu stabilirea mecanică a unui criteriu de pensionare (vârsta de 65 de ani) pentru profesorii universitari, care “antrenează o hemoragie a valorilor, prin migrarea efectivă a foarte mulţi profesori”. De asemenea, ministrul Funeriu, adresantul memoriului, este avertizat că măsura are chiar implicaţii juridice, deoarece doctoranzii ar putea acţiona în justiţie nerespectarea contractelor de studii. “Menţionăm că asemenea măsuri au mai fost aplicate doar în regimurile de dictatură, din 1938 încoace”, se arată în document.

“Forţarea va afecta grav un sistem aflat în criză de specialişti, al căror efectiv real încă era sub nevoile ţării. Forţarea amintită este în evidentă contradicţie cu tendinţa generală din sistemele avansate din Europa şi America (de pildă, Marea Britanie, Italia, Germania, Danemarca, Polonia şi alte ţări au trecut la ridicarea vârstei de pensionare a profesorilor universitari de vârf, iar SUA şi Canada au legi contra discriminării pe criterii de vârstă, în vreme ce Franţa se mişcă pe aceeaşi direcţie)”, atrag atenţia cei care semnează memoriul. Actul este semnat de 23 de universitari de la majoritatea facultăţilor din cadrul UBB, cărora li se adaugă alţi peste 1.600 de semnatari ai Declaraţiei cadrelor didactice din Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), publicată în volumul “O lege eronată” (Documente), volum îngrijit de Nicolae Păun şi Eunicia Maria Trif.



Comenteaza