News alert Profesorul din Cluj închis 8 ani în China pentru o presupusă fraudă de 80 de dolari se întoarce acasă

Profesorul din Cluj închis 8 ani în China pentru o presupusă fraudă de 80 de dolari se întoarce acasă

Profesorul clujean Marius Balo va fi eliberat în 29 martie după ce a şi-a ispăşit întreaga pedeapsă, respectiv 8 ani de închisoare în China, pentru o presupusă fraudă de 80 de dolari. 

Datorită ignoranței și a nepăsării autorităților din România, clujeanul Marius Balo, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox, întemnițat pentru 8 ani într-un penitenciar din China, urmează să fie eliberat doar la executarea integrală a pedepsei, respectiv la sfârşitul acestei luni.

În mod normal, dacă autoritățile din România și-ar fi îndeplinit atribuțiile, Marius Balo ar fi fost liber mult mai devreme, beneficiind de eliberare condiționată.

În luna octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj - Secția penală și de minori, a recunoscut hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, însă autoritățile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia, a relatat ZIUA de CLUJ acum un an povestea tergiversărilor legislative în cazul lui Balo.   

La sfârşitul lunii martie, profesorul Marius Balo, din Cluj, închis arbitrar în China de opt ani, se aşteaptă să fie eliberat din închisoarea din Shanghai şi trimis acasă, în România, potrivit unei reţele care se ocupă de victimele încarcerărilor fără temei din acea ţară, scrie Universul.net, citat de adevarul.ro.   

Clujeanul Marius Balo (41 de ani) s-a stabilit în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing, românul părea realizat profesional şi totul mergea cum nu se putea mai bine în cariera sa. 

Totul s-a năruit, însă, pe data de 28 martie 2014, când a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Asta după ce, spune Balo, a primit 80 de dolari din partea unui chinez, fără să ştie că este un infractor. 

Un sud-coreean care a fost eliberat din blocul pentru străini al închisorii Qingpu din Shanghai, în urmă cu două săptămâni, le-a transmis un mesaj oral prietenilor lui Balo, în care afirmă că acesta urmează să fie eliberat pe 29 martie şi că abia aştepta să vină acasă şi să spună publicului român povestea sa, potrivit adevarul.ro. 

Comenteaza