Programul Angelei Merkel la Cluj

Programul Angelei Merkel la Cluj
Rectorul UBB, Andrei Marga, a dat asigurări că, cel târziu în luna mai, cancelarul va sosi la Cluj.

 Aşa cum titra ZIUA de CLUJ încă din august 2009, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, va accepta personal titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), a anunţat ieri rectorul Andrei Marga. Programul orientativ prezentat ieri de către conducerea UBB stipulează, printre altele, vizitarea universităţii, dar şi a muzeului şi întâlniri cu studenţii liniei de studiu în germană şi de la Studii Europene.  

 

“Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este aşteptată din acest moment la Cluj, este o aşteptare curentă, sosirea ei va fi binevenită şi va fi mult entuziasm pentru aceasta. Ea va sosi până cel târziu în luna mai. A fost formată deja delegaţia, chiar şi un program al vizitei, rămâne de stabilit doar dacă va sta o zi sau două şi care va fi ora plecării din Berlin”, a declarat Andrei Marga, rectorul UBB.

 

El a punctat că vizita cancelarului depinde totuşi şi de evoluţia contextului internaţional, care nu poate fi anticipat în totalitate de acum. Cu prilejul sosirii sale în Cluj, cancelarul va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea UBB. Din delegaţia cancelarului vor face parte inclusiv câteva zeci de jurnalişti. “Referitor la ora plecării din Cluj vom încerca să mai negociem”, a specificat Marga, în speranţa că vizita Angelei Merkel se va întinde pe două zile. De altfel, instituţia a publicat în Buletinul Informativ pe luna ianuarie, prezentat ieri presei, o propunere de program al vizitei cancelarului la Cluj pe două zile.

 

Astfel, Angela Merkel ar urma să fie întâmpinată pe aeroportul din Cluj la ora 13 de către rectorul Andrei Marga, prorectorul Rudolf Graf, vicepreşedinte al Forumului Democrat al Germanilor (FDR) din Cluj. şi dr. Wilfried Schreiber. Cancelarul Germaniei se va deplasa ulterior să ia prânzul la Restaurantul Juventus al UBB, iar, după o oră de odihnă, Angela Merkel va vizita Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), care îi va fi prezentată de către decanul Dumitru Matiş.

 

 Vizita va continua cu vernisarea expoziţiilor “Studiile Germane la Cluj” şi “Cărţile bursierilor clujeni în Germania”, apoi cu întâlnirea celui mai important om de stat din Germania cu studenţii şi cadrele universitare de la linia de studiu în limba germană. Aici, Merkel va lua cuvântul. Prima zi a vizitei se va încheia cu un dineu oferit de rectorul UBB la restaurantul Piramida, în onoarea cancelarului Germaniei.

 

în a doua zi, Angela Merkel va vizita Facultatea de Ştiinţa Mediului, precum şi Institutul de Tehnologie şi muzeul universităţii. Ea se va întâlni şi va vorbi cu studenţii de la Facultatea de Studii Europene, iar apoi va fi primit oficial de conducerea rectoratului şi Consiliul de Administraţie al UBB.

 

 Vizita va culmina cu ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa. Laudatio va fi rostit de profesorul doctor Ladislau Gyemant, iar proclamaţia, de către cancelarul general al UBB, conferenţiarul doctor Radu Cătană. Angela Merkel va participa la o conferinţă de presă de la ora 13, iar vizita sa se va încheia cu un cocktail oficial oferit de rectorul UBB.

 

Marga a atacat “reforma” din învăţământ

 

 

Rectorul UBB, Andrei Marga, a apreciat ieri că “decizia reducerii numărului de cadre didactice este greşită din mai multe puncte de vedere, chiar dacă înţeleg modificările demografice care apar sau raţionalizarea cheltuielilor”. Potrivit lui Marga, greşelile sunt mai multe:

 

“în primul rând, nu se poate reduce mecanic numărul de cadre didactice, apoi trebuie luat în calcul că s-a mai încercat acest lucru, însă fără sorţi de izbândă; în al treilea rând, s-ar putea să coste mai mult reducerea numărului de cadre didactice. Argumentul meu principal este că România este cel mai în spate dintre statele Uniunii Europene în privinţa formării continue şi a educaţiei adulţilor. Trebuie să recuperăm această întârziere, iar acest lucru ar necesita crearea a circa 25.000 de noi posturi pentru dascăli”, a mai spus rectorul UBB.

 

Acesta a arătat că, atunci când se spune că sunt afectaţi doar suplinitorii sau pensionarii “nu este adevărat, pentru că efectele sunt în lanţ”. Marga s-a referit şi la situaţia cercetării din România. Rectorul UBB a afirmat că “strategia pe considerentul tăierilor nu a dat nicicând rezultate”.

 

“Cercetarea e afectată. Acest lucru se resimte peste tot în ţară, dar, pentru a avea o cercetare performantă, trebuie să oferi şi programe de cercetare. Sunt afectaţi foarte puternic doctoranzii. Noi am încercat să nu le periclităm situaţia, dar, dacă nu vin bani de la buget, trebuie să găsim noi alternative”, a spus Marga. El a oferit şi un exemplu:

 

“La Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, care este cea mai prolifică facultate a noastră din punct de vedere financiar, 60% din finanţare se face din resurse proprii, ceea ce nu este normal. Situaţia ar trebui să fie invers”, a explicat rectorul UBB.

 

 

 

 

Consecventă în politica de mediu

 

“în Laudatio se prezintă în primul rând activitatea celui propus pentru distincţie, activitatea în toate domeniile. Motivele pentru care Facultatea de Studii Europene a propus Senatului UBB acordarea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Angela Merkel sunt, printre altele, importanţa activităţii sale politice, importanţa relaţiilor dintre România şi Germania, importanţa Germaniei în Uniunea Europeană.

 

Ca o realizare personală a doamnei Merkel este consecvenţa în ceea ce priveşte politica de mediu, lupta împotriva încălzirii globale. Angela Merkel este unul dintre iniţiatorii recentei Conferinţei de la Copenhaga (conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a avut loc în perioada 7-18 decembrie 2009, n.red.)”, a enumerat decanul Facultăţii de Studii Europene, Ladislau Gyemant, câteva dintre motivele care au stat la baza invitaţiei la Cluj a cancelarului german.

 

Gyemant a mai adăugat că propunerea Angela Merkel a fost discutată în Senatul UBB încă din vara lui 2009, însă alegerile din Germania, urmate de alegerile din România, nu au creat climatul necesar care să permită realizarea vizitei oficialului german. (Bianca FELSEGHI) 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

Loading...
loading...
Comenteaza