Proiect îndrăzneţ pentru revitalizarea meşteşugurilor la Vlădeasa

Proiect îndrăzneţ pentru revitalizarea meşteşugurilor la Vlădeasa
Un grup de academicieni, istorici şi muzeografi clujeni a demarat un proiect european destinat instruirii a peste 300 de săteni din zona Vlădeasa în meseriile tradiţionale ale zonei.

Proiectul "De la tradiţie la ocupare" are o valoare de peste 500.000 de euro şi are ca grup-ţintă 300 de persoane din zona Vlădeasa. Peste 70 dintre ele vor fi instruite în meserii tradiţionale ale zonei, moştenite din străbuni, cum ar fi cioplitor în piatră sau marmură, tâmplar sau bucătar. 50 de săteni vor învăţa să fie antreprenori. "Trebuie să sprijinim atât păstrarea tradiţiei, cât şi asigurarea unui viitor al zonei. Ne uităm tradiţiile, iar turiştii vin şi întreabă de lucruri pe care noi le pierdem", a explicat Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, partener al proiectului. Un alt partener este Academia Română. "Lumea crede că academicienii stau într-un turn de fildeş sau într-o splendidă izolare, asemeni vechiului imperiu britanic. Nu mai este de mult aşa, iar acum avem ocazia să demonstrăm asta. Nu e uşor să obţinem fonduri europene şi am avut personal ocazia să constat că birocraţia din România e mic copil pe lângă cea a Uniunii Europene", a declarat academicianul Ioan Aurel Pop. Prima etapă a proiectului va fi una de informare a localnicilor asupra acţiunilor cercetătorilor. "Vom reface vechile adunări de muncă ale localnicilor, între care şi străvechile şezători, şi la final un ghid de dezvoltare a zonelor rurale, care sperăm să devină document de referinţă în domeniu", a spus Andrei Pop, managerul proiectului.

Proiectul face parte din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritară 5 "Promovarea măsurilor active de ocupare", Domeniul major de intervenţie 5.2 "Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă". Durata proiectului este de 24 de luni, începând cu luna ianuarie 2012, şi va fi implementat în Regiunea Nord-Vest.

 

 

Comenteaza