Proiect-pilot în România: Medicină la distanţă pentru deţinuţii din Gherla şi Dej

Proiect-pilot în România: Medicină la distanţă pentru deţinuţii din Gherla şi Dej
Program pilot în penitenciare, inclusiv la cele din Gherla şi Dej, cu acordare de asistenţă medicală de urgenţă la distanţă, fără a interna pacientul în alte reţele sanitare.

Programul "Telemedicina" va fi implementat de mâine în penitenciarele Gherla, Oradea, la penitenciarul spital din Dej, precum şi la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru o perioadă de şase luni.

"De asemenea, s-a avut în vedere reducerea cheltuielilor ocazionate de activităţile de tip medical, precum şi depăşirea impedimentelor legate de lipsa personalului de specialitate", explică purtătorul de cuvânt al penitenciarului din Gherla, Dan Donciu. El spune că aplicaţia de telemedicină "permite acordarea asistenţei medicale de urgenţă, din spital penitenciar, la distanţă, în unităţi penitenciare, fără a mai necesita transportul de urgentă a pacientului, reducerea costurilor şi riscurilor generate de internările în alte reţele sanitare, creşterea standardelor de asistenţă medicală din sistem, similare cu cele din reţelele civile".

"Conducerea Penitenciarul Spital Dej a depus în decursul anilor precedenţi toate eforturile necesare implementării şi deprinderii personalului medical cu aspectele teoretice şi practice legate de telemedicină, colaborând în acest sens cu mai multe instituţii de profil, între care Fundaţia Health Through Walls, Clinica de Chirurgie Plastica din cadrul Spitalului Universitar Saint Elizabeth - Nebraska, care au oferit sprijin teoretic şi material în acest sens", adaugă Donciu.
Pentru a preveni situaţiile în care, în cursul actului medical, unele afecţiuni nu pot fi rezolvate din cauza lipsei de specialişti în anumite ramuri medicale, a fost solicitat şi obţinut sprijinul Ministerului Sănătăţii, care, prin intermediul Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu - Mureş, va asigura conectarea proiectului pilot de telemedicină din sistemul penitenciar românesc cu sistemul naţional de telemedicină.

 

Comenteaza