Proiectul bilete prin SMS: bilanţul după patru zile

Proiectul bilete prin SMS: bilanţul după patru zile
Conducerea Companiei de Transport a realizat un prim bilanţ după primele patru zile în care clujenii au putut călători pe baza unul SMS trimis la numărul 7478.

Primul bilanţ al conducerii CTP, după introducerea biletelor prin SMS, este promiţător: 1.000 de bilete au fost achiziţionate în primele patru zile.

"Eu spun că este un prim pas. Vorbim de numaie patru zile, dintre care două de weekend", a spus directorul Liviu Neag. Acesta crede că în perioada următoare numărul celor care vor călători cu bilete "smart" va fi mult mai mare.

"Lumea încă nu ştie, dar am pornit şi o campanie de publicitate mai agresivă, avem şi instrucţiuni în toate mijloacele de transport în comun. Cred că tendinţa este de creştere a numărului de călători care circulă cu bilete prin SMS. Se va vedea săptămâna aceasta", a declarat Neag.

Sistemul de plată a biletelor prin SMS a fost pus la dispoziţia clujenilor de joia trecută. Există un număr de telefonie mobilă la care se pot achiziţiona tichetele. În acest sens, CTP a încheiat partereriate cu toţi operatorii de telecomunicații.

Călătorii vor putea cumpăra abonamente pe o linie şi pe toate liniile, pe o anumită durată de timp. 

Astfel, pentru 40 de minute, preţul este de 0,9 euro; pentru o oră, metropolitan şi urban, de 1,65 euro; iar pentru 80 de minute, metropolitan şi urban, de 1,8 euro. Pentru un abonament de 24 de ore pe orice mijloc de transport, călătorii vor trebui să scoată din buzunare 4 euro. Pentru fiecare tip de bilet sau abonament există un cod diferit care trebuie transmis prin SMS.

Dreptul la călătoria cu mijloacele CTP începe în momentul primirii mesajului de confirmare. Călătorii nu vor fi amendaţi dacă se află în autobuz în momentul în care a expirat timpul acordat în funcţie de tipul de bilet/abonament dacă mai au de parcurs circa 5-10 minute până la destinaţia finală.

Cum procedează călătorii

La urcarea în autobuz, călătorii trebuie să trimită un SMS la numărul 7478. În cel mult 30 de secunde, vor primi un cod care va funcţiona pe post de bilet sau abonament. Controlorii vor avea, la rândul lor, smartphone-uri, puse la dispoziţie de operatorii de telefonie mobilă, cu ajutorul cărora vor verifica validitatea codurilor prezentate de călători.

CTP va încasa doar costul biletelor şi abonamentelor aprobate, restul de bani vor merge către companiile de telefonie mobilă şi către firna care a creat programul informatic al acestui sistem.

După o lună de la punerea în aplicare a acestui sistem, se va face un bilanţ pentru a vedea câţi clujeni au folosit metoda SMS şi se va constata dacă există sau nu nevoie de îmbunătăţiri. De altfel, acest sistem este prima etapă din proiectul de ticketing.

 

Comenteaza